Proslava sv. Josipa u hercegovačkim župama

Foto: Lawrence OP/flickr.com

MOSTAR – KATEDRALA

U okružnici o slavlju izvanredne Svete godine milosrđa koju je svećenicima, redovnicima, redovnicama i svem puku Božjem u hercegovačkim biskupijama uputio mons. biskup Ratko Perić pozvao je župnike da  kao znak našega crkvenog zajedništva u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji sa svojim vjernicima organiziraju hodočašće u mostarsku stolnicu za biskupijski patron sv. Josipa.

Uoči te proslave u mostarskoj katedrali u srijedu, 16. ožujka započet će trodnevnica na čast sv. Josipu.

U 17,30 započinje sveta Krunica, Litanije sv. Josipu i zazivne molitve, te sveta Misa u 18 sati.

U četvrtak, 17. ožujka, redovito je euharistijsko klanjanje u 17 sati, a u petak pobožnost Križnoga puta u 17,30.

U subotu, na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, svečanu svetu Misu u 11 sati predvodit će mons. biskup Ratko Perić. Od 9 do 11 sati bit će prigoda za svetu ispovijed.

ŽUPA VINJANI

Zaštitnik župe Vinjani (hercegovački) jest sv. Josip, zaručnik BDM. Uoči patrona župe župnik don Jozo Blažević organizirao je duhovnu pripravu kroz devetnicu njihovu zaštitniku sv. Josipu. Kao posebna duhovna priprava bit će organizirana trodnevnica uoči ove svetkovine koja će započeti u srijedu, 16. ožujka. Prve dvije večeri svetu Misu u 18 sati predvodit će o. Đani Kordić, član Hrvatske karmelske provincije iz Karmela sv. Ilije, a treću večer misno slavlje predvodit će fra Serđo Ćavar, duhovni pomoćnik u župi Posušje.

U četvrtak, 17. ožujka, bit će blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom te cjelonoćno klanjanje. U svakom punom satu čitat će se nagovor uz pjesme, a zatim razmišljanje.

Na svetkovinu sv. Josipa svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će dr. don Božo Goluža, glavni urednik Crkve na kamenu.

Svaki vjernik koji na svetkovinu sv. Josipa pohodi mostarsku katedralu ili župu sv. Josipa u Vinjanima može zadobiti potpuni oprost za sebe ili namijeniti za pokojne.

Za primanje potpunog oprosta, koji se može dobiti samo jednom u danu nužno je:
1. Sakramentalna ispovijed – potrebna prije nego se želi primiti oprost.
2. Euharistijska (Sveta) pričest – na dan kada se želi primiti oprost.
3. Molitva na papinu nakanu – Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo (ili druga molitva ili zaziv Blaženoj Djevici Mariji), te Slava Ocu, na dan kada se želi primiti oprost.
4. Izvršiti djelo naznačeno za potpuni oprost – u ovom posebnom slučaju sudjelovati na sv. Misi i pobožnostima  u Godini milosrđa u jubilejskoj crkvi.
5. Isključiti svaku naklonost ili pomisao na grijeh, makar bio i lak.

Izvor: Crkva na kamenu