Proslava sv. Marka u Mostaru

Foto: Crkva na kamenu

U mostarskoj župi sv. Marka u Cimu, u crkvi posvećenoj Dobromu Pastiru, koja je zajednička za dvije župe (Cim – sv. Marko i Ilići – sv. Luka) večeras će započeti trodnevnica kao svojevrsna duhovna obnova i priprava za proslavu Markovdana koju je za župljane i druge vjernike organizirao župnik don Ivan Perić. Misno slavlje u petak, 22. travnja, i subotu, 23. travnja, u 18 sati predvodit će i propovijedati don Ivan Marčić.

U nedjelju, 24. travnja, misno slavlje u 16 sati predvodit će mjesni biskup mons. Ratko Perić, kada će podijeliti sakrament svete Potvrde 31 krizmaniku.

U ponedjeljak, 25. travnja, na patron župe misno slavlje u 18 sati predvodit će don Jozo Čirko, bivši župnik ove župe a sada župnik u župi Šipovača – Vojnići.

Sveti Marko evanđelist autor je jednoga od četiri evanđelja. Ne znamo mnogo o njegovu životu, ali se zna da je putovao kao pratilac Pavla i Barnabe na Pavlovu prvom misijskom putovanju. Ono najznačajnije o njemu govori nam zapravo njegovo evanđelje. Njegovo pisano djelo govori o njemu kao o odličnu pučkome pripovjedaču. On pripovijeda događaje Isusova života jasno, a zaustavlja se i na vrlo dragocjenim pojedinostima kojih kod drugih evanđelista ne susrećemo. U svom je pripovijedanju pod utjecajem sv. Petra jer je zapravo njegove kateheze stavio na papiros za potrebe vjernika rimske općine. J. Wellhausen kaže za sv. Marka da je u pisanju “jednostavan i neposredan, sa stanovitom hrapavošću pučke umjetnosti”. On pripovijeda onako kako to čine jednostavni ljudi, kao oni koji ne posjeduju veliku kulturu.

I prilično rašireno štovanje sv. Marka govori nam podosta o njemu. Tako ga latinska Crkva na njegov spomendan slavi kao mučenika. Prema Martirologiju sv. Bede Marko je bio ubijen i pokopan u Aleksandriji, kamo je morao otići iz Rima. Već godine 829. njegovo tijelo nalazimo u Veneciji, koja ga izabra za svoga zaštitnika i sagradi mu velebnu baziliku. Njegov se blagdan ondje uvijek slavio najsvečanije. Prema legendi dok je propovijedao evanđelje duž obale Jadrana, zahvatila mu je lađu snažna oluja i natjerala je među otočiće i sprudove.

Tu mu se ukazao anđeo i reče: “Na ovim lagunama izrast će velik grad tebi na čast.” Sv. Marko je tako postao zaštitnikom Venecije, a grad je usvojio njegov simbol za svoj grb.

Sv. Marka se na slikama obično prikazuje s krilatim lavom kako piše, jer on naglašava snagu uskrsnuća i savladavanja smrti.

Zaštitnik je i odvjetnika, građevinskih radnika, zidara, staklara, pletača košara, notara i pisara, zatvorenika i Egipta. Njemu se utječe protiv nevremena, munje, tuče, protiv nepripravne smrti te za dobro vrijeme i dobru žetvu.

Blagdan sv. Marka Evanđeliste može nam biti krasna prilika da se duhovno što više sprijateljimo i s njegovim evanđeljem i sa Svetim Pismom uopće.

Izvor: Crkva na kamenu