Sutra u Mostaru biskupsko ređenje mons. Ivana Štironje

Foto: IKA

Radiotelevizija Herceg-Bosne izravno će prenositi biskupsko ređenje nedavno imenovanog kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje koje će biti tijekom Euharistijskog slavlja 7. travnja 2021. u 11 sati u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Izravni televizijski prijenos bit će moguće pratiti također na Laudato televiziji koja će preuzimati signal od RTV Herceg-Bosne, objavila je Katolička tiskovna agencija (KTA)

 

MOSTAR – Zbog pogoršane epidemiološke situacije biskupsko ređenje mons. Ivana Štironje neće biti u Kotoru, kako je ranije previđeno, nego u Mostaru. Svečano biskupsko ustoličenje biskupa Ivana Štironje bit će na blagdan bl. Ozane Kotorke tijekom Euharistijskog slavlja 27. travnja 2021. u 11 sati u katedrali sv. Tripuna u Kotoru. Mons. Ivana Štironju papa Franjo imenovao je 22. prosinca 2020. godine novim kotorskim biskupom.

Na mrežnoj stranici Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije stoji sljedeći životopis mons. Ivana Štironje:

Don Ivan je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, u obitelji od desetero djece. Otac Stojan i majka Anica, rođena Bošković, rodili su i odgojili tri sina i sedam kćeriju.

Ivan je osnovnu školu polazio na Pileti, u Crnićima (1967.-1975.), gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu kod isusovaca (1975.-1979.), vojnu je obvezu služio na Visu i u Šibeniku (1979.-80.), a bogoslovni studij pohađao na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu (1980.-1986.).

Za svećenika Trebinjske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986.

Službovao je kao župni vikar u Dračevu (1986.-1987.).

Već kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godina u Londonu učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.). Biskup ga je Žanić pozvao iz misija i poslao u hrvatsku župu u Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, gdje je djelovao tri godine (1993.-1996.). Uz redoviti pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakoga tjedna prenosio nedjeljnu poruku na torontskom radiju hrvatskim vjernicima Ontarija.

Žanićev nasljednik biskup Ratko Perić poslao ga je na studij liturgije u Padovu, gdje je na „Istituto di liturgia pastorale” pohađao dvije godinu liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a odatle na Biskupski ordinarijat za pastoralnoga vikara hercegovačkih biskupija (2002.-2011.)

U „Crkvi na kamenu“ vodio je iz mjeseca u mjesec liturgijsko-pastoralnu rubriku (1998.-2006.), a posljednje četiri godine misijsku rubriku po nazivom „Za evangelizaciju naroda“ (2007. do danas). Biskup ga je imenovao dijecezanskim ravnateljem misijskih djela u prosincu 1999. godine. Pokazao se odgovornim promicateljem raznih inicijativa u korist općih misija i posebno hrvatskih misionara. Piše u „Radosnoj vijesti“, glasilu Papinskih misijskih djela za područja Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Član je raznih tijela pri BK BiH.

U Biskupijama je, osim spomenutih službi, član Prezbiterskoga vijeća, Konzultorskoga zbora, Nadzornoga vijeća Biskupijskoga caritasa, povjerenik za duhovna zvanja.

Služi se, osim hrvatskoga, također engleskim, talijanskim i afričkim kisvaili jezikom.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA