Svjetski susret mladih u Poljskoj 2016.

Ured za mlade HBK i BK BiH obavještava o organiziranju odlaska mladih na 31. Svjetski susret mladih u Krakowu, koji će se održati od 26. do 31. srpnja, pod geslom: “Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe” (Mt 5, 7).

Sam susret sastoji se od dva dijela: prvi dio su dani u biskupijama Poljske, a drugi tjedan susreta održavaju se kateheze, otvaranje susreta, festivali mladih, križni put i zaključni susret mladih s Papom i svečanom euharistijom.

Ured za mlade HBK i BKBiH, u dogovoru s nadbiskupijom Katowice, organizirao je smještaj za 2000 mladih iz Hrvatske i BiH, koji bi došli na Susret i sudjelovali u programu misija dana u nadbiskupiji. Program u nad/biskupijama trajat će od 20. do 25. srpnja. Mladi iz BIH i Hrvatske bit će u tom periodu smješteni u biskupiji Katowice, koja je udaljena 80 km od Krakowa.

Nadbiskupija Katowice, u kojoj bismo boravili prije samog tjedna susreta, organizira smještaj po obiteljima. Također, organiziraju prigodni program kojim će mlade pripraviti na odlazak u Krakow i kako bi se upoznali s nadbiskupijom i župom gdje borave. Na kraju tog prvog tjedna kreće se prema Krakowu (80 km) gdje se održava središnji dio programa.

Važno je napomenuti da nadbiskupija osigurava smještaj i za vozače. Boravak u nadbiskupijama plaća se kotizacijom u iznosu od 30 eura po sudioniku.

U Krakow se dolazi najkasnije 26. srpnja i sudionici se raspoređuju po smještajnim kapacitetima (većinom po dvoranama i školama). Mladi iz BiH i Hrvatske, vjerojatno, bit će smješteni zajedno u vrijeme boravka u Krakowu. U danima između 26. i 31. srpnja bit će organizirane zajedničke kateheze za mlade, koje će voditi jedan od hrvatskih biskupa, a u poslijepodnevnim satima će u samom gradu biti Festival mladih. Na punktovima diljem grada kroz glazbu, kazališne predstave, radionice, izložbe i predavanja mladima će se pokušati približiti različite teme vjerskog, društvenog i karitativnog sadržaja. Na kraju toga tjedna, u nedjelju 31. srpnja, mladi će, zajedno s papom Franjom, slaviti euharistiju.

Okvirni kalendar glavnih događanja u Krakowu izgledao bi ovako:

25./26. srpnja 2016. (ponedjeljak i utorak): dolazak sudionika, festival mladih i program otvaranja

27. srpnja 2016. (srijeda): kateheze po jezičnim grupama, festival mladih

28. srpnja 2016. (četvrtak): kateheze po jezičnim grupama, doček Svetog Oca, festival mladih

29. srpnja 2016. (petak): kateheze po jezičnim grupama, festival mladih, križni put

30. srpnja 2016. (subota): festival mladih, hodočašće na mjesto bdijenja, bdijenje sa Svetim Ocem

31. srpnja 2016. (nedjelja): Sv. Misa, najava sljedećeg Svjetskog dana mladih i povratak obiteljskim domovima.

Ukoliko netko želi više informacija o svemu što će se događati u Krakowu i danima po biskupijama, može ih potražiti na službenoj stranici: http://www.krakow2016.com

Službeni FB profil SDM-a na hrvatskom: https://www.facebook.com/SvjetskiDanMladih

 

Osnovni podatci koji se tiču svakog sudionika:

Tko se može prijaviti?

Mladi od navršenih 16 g. do 30 g. koji su aktivni u župama i prolaze pripreme za SDM (ovo ovisi od župe do župe). Maloljetni uz pismenu dozvolu roditelja i pratnju jedne punoljetne osobe u autobusu. Svaki sudionik i hodočasnik za prijavu treba navesti: prezime, ime, datum rođenja, mjesto/župa, broj mobitela, e-mail adresu, te broj putovnice (datum izdavanja i datum isteka) – najbolje ovo uraditi u excel-u! Svaki sudionik obvezan je ponijeti: vreću za spavanje i podložak

Cijena:

Cijena hodočasničkog paketa (koji uključuje smještaj, hranu, osiguranje, javni prijevoz, ruksak, itd.) za dane u Krakowu je 180 €, a za dane u biskupiji Katowice 30 €. Također, sudionici snose troškove organiziranog prijevoza, čija cijena ovisi o broju prijavljenih te na koliko dana se ide i odakle se ide…

Iz Ureda za mlade BK BiH, preko Nabiskupijskog centra za pastoral mladih ‘Ivan Pavao II.’, dobio sam informaciju da se možete telefonskim putem informirati o svemu što se tiče hodočašća (033 788 406). Ukoliko biste svu organizaciju prebacili na ovaj Ured za mlade BK BiH, ukupna cijena odlaska na Svjetski dan mladih iznosi 320,00 €.

Prijave traju do kraja veljače 2016. Ukoliko znate da imate kandidata iz svoje župe, koji planira hodočastiti na SSM u Krakow, dobro je dati do znanja Uredu za mlade BK BiH, jednim e-mailom: mladibkbih@gmail.com, neovisno idete li u privatno ili organizirano.

Za ostale informacije stojim na raspolaganju, najbolje putem e-mail-a: donmladen@gmail.com ili kontakt telefona: +387 63 689 161. Hvala! 

Srdačan pozdrav i svako dobro

don Mladen Šutalo,

povjerenik za mlade hercegovačkih biskupija