Tropletovi Dani kulture 2016.

HKZ Troplet i ove godine priređuje manifestaciju TROPLETOVI DANI KULTURE – vjera, baština, identitet. Kroz Tropletove dane kulture HKZ Troplet nastoji, u skladu sa svojim Ciljevima i Programskim zadaćama, očuvati i promicati kulturno nasljeđe hrvatskoga naroda i ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo. Želimo dati prostora priznatim i afirmiranim osobama koji djeluju u različitim područjima znanstvenog i kulturnog stvaralaštva te vjerskog i javnog života, ali istovremeno promicati i javnosti predstaviti mlade i nadarene umjetnike i stručnjake koje svekolika javnost još nije imala prigodu upoznati. Pored toga, određenim sadržajima nastojimo zainteresirati djecu i mlade za povijest i bogatu kulturnu baštinu našeg naroda ali i cjelokupnog prostora. Također, tragajući za odgovorima, želimo omogućiti razgovor i raspravu o nekim aktualnim društvenim pitanjima.

Kako je već tradicija, Tropletovi dani kulture započinju Molitvenim pohodom na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu (22. listopada) a završavaju odavanjem počasti žrtvi Vukovara i obljetnici utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosna (18. studeni).

U sklopu Tropletovih dana kulture 2016 planirani su sljedeći sadržaji:

Sudjelovanje Tropletovih izvidnika u Molitvenom pohodu za domovinu na kraljevski grad Bobovac

U subotu najbliže spomendanu kraljice Katarine (25.10.) Oružane snage i MO BiH, odnosno Vojni ordinarijat u BiH uz suradnju s Vrhbosanskom nadbiskupijom organiziraju Molitveni pohod na Bobovac i Misu za Domovinu.  U Pohodu već godinama sudjeluju Tropletovi izvidnici (djeca iz više osnovne škole). Nakon Pohoda slijedi posjet crkvi i franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci i razgledanje kulturno-povijesnih i umjetničkih sadržaja.

I ove godine Tropletovi izvidnici će sudjelovati na tom hodočašću i molitvi za Domovinu. Ove godine ćemo ponuditi mogućnost i građanima koji žele hodočastiti na Bobovac da to učine u organizaciji HKZ Troplet zajedno s Izvidnicima.

Kroz ovu aktivnost želimo upoznati mlade s kulturno-povijesnim nasljeđem i tradicijom našeg naroda i Crkve i zainteresirati ih za proučavanje i istraživanje istoga.

Koncert duhovne glazbe crkvenih bendova/mladih zborova

Priređujući koncert duhovne glazbe mladih bendova, odnosno mladih zborova i klapa, želimo pjesmom slaveći Boga poticati ljubav prema glazbi i pobuditi interes kod mladih za bavljenje glazbom, poticati kreativnost i glazbeno stvaralaštvo te pred širokom javnošću odati priznanje mladim glazbenicima na njihovom talentu i umijeću.

Svi glazbenici izvode dvije skladbe od kojih je jedna popularna duhovna pjesma a druga treba biti autorska skladba samog benda ili člana zbora, odnosno klape.

Humanitarna izložba likovnih uradaka mladih i darovitih umjetnika iz srednje škole likovnih umjetnosti na temu „Božje milosrđe“

HKZ Troplet već godinama surađuje sa SŠLU Gabrijel Jurkić nastojeći promovirati ovu lijepu umjetnost i mlade talentirane umjetnike. Ove godine je zadana tema „Božje milosrđe“ što je u skladu sa Svetom godinom milosrđa koju je proglasio papa Franjo. Učenici i profesori srednje škole likovnih umjetnosti izraditi će likovna djela na zadanu temu a zatim će se prirediti javna izložba tih djela kako bi se šira javnost upoznala s stvaralaštvom mladih umjetnika.

Za razliku od prošlih godina, ovogodišnja izložba će biti prodajnog karaktera a prikupljeni novac će biti proslijeđen katoličkoj misiji na Haitiju za postradale u zadnjem uraganu koji je pogodio taj napaćeni narod.

Pored toga želimo poticati mlade na bavljenje umjetnošću, odati priznanja mladim umjetnicima za njihovo znanje, trud i vještinu te upoznati javnosti s stvaralaštvom mladih umjetnika.

Javna tribina na temu „Totalitarizmi – percepcija i nasljeđe“

Organizirati ćemo javnu tribinu na temu „Totalitarizmi – percepcija i nasljeđe“ a sudionici će biti: prof.dr Mladen Ančić, prof.dr Ugo Vlaisavljević i prof.dr Ivo Lučić.

Cilj je traganje za odgovorima na mnoštvo pitanja u svezi totalitarizama dvadesetog stoljeća (fašizam, nacizam, komunizam) koja duboko dijele ljude na ovim prostorima.  Zbog čega su toliko različite pa i suprotstavljene percepcije o tim totalitarnim režimima kod različitih društvenih skupina? Jedne se simpatizira pa čak relativizira i opravdava njihove zločine, a druge bez zadrške osuđuje, iako su po činjenicama svi zločinački. Sputava li nas komunističko nasljeđe i mentalitet u razvoju demokratskog društva?

Mi u Bosni i Hercegovini se nažalost još uvijek nismo istinski suočili s nasljeđem totalitarnih režima. Potrebno je učiniti sve kako bi svi ljudi u BiH postali svjesni strahota totalitarnih režima, te svi, i institucije i pojedinci, osudili zločine sva tri totalitarizma, njihove ideologije i njihovu idolatriju klase, nacije i rase, i tomu ovom tribinom želimo dati doprinos.

Kreativne radionice s djecom i mladima (učenje pisanja glagoljice i bosanice)

Angažirani stručnjaci će raditi sa skupinama djece iz osnovne škole i mladih srednjoškolskog uzrasta. Upoznati će ih s povijesnim okolnostima nastanka i korištenja glagoljice i hrvatske ćirilice (bosanice) te ih učiti pisati ta dva naša povijesna pisma.

Kroz ovu aktivnost želimo djecu i mlade upoznati sa značajem ova dva pisma kojima su napisana mnoga značajna djela i spomenici iz naše povijesti, naučiti ih osnove pisanja bosanice i glagoljice, ali još više zainteresirati ih za povijest i povijesno-kulturnu baštinu, nastanak i razvoj pismenosti i hrvatskog jezika.

Završetak natječaja za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, tiskanje zbornika izabranih radova i predstavljanje istog

Povodom sv. Josipa, svog nebeskog zaštitnika (19.3.), HKZ Troplet svake godine raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad na hrvatskom jeziku za učenike srednjih i osnovnih škola iz cijele BiH. Ove godine teme su „Obitelj – škola milosrđa“, za osnovne škole a za srednje škole „Radost praštanja“, što je u skladu s Godinom milosrđa koju je proglasio papa Franjo.

Radove ocjenjuju priznati književnici i znanstvenici a najbolji uradci dobivaju pohvalnice (najboljih 5 u obje kategorije) i novčane nagrade (najbolja tri u obje kategorije). Tiskati ćemo Zbornik izabranih radova te prirediti predstavljanje Zbornika u sklopu Tropletovih dana kulture.

Cilj nam je razvijanje ljubavi prema pisanoj riječi i materinskom jeziku kao i poticanje književnog stvaralaštva kod djece i mladih. Samim javnim predstavljanjem i tiskanjem Zbornika želimo upoznati javnost s talentom i književnim uradcima mladih stvaralaca.

Obilježavanje značajnih obljetnica

Tropletovi dani kulture završavaju 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Dan uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna. Na taj dan, pored već tradicionalnih procesija u Vukovarsku ulicu, paljenja svijeća i prigodne molitve, mladež HKZ Troplet će dostojanstveno obilježiti te obljetnice paleći 25 baklji podno Jubilejskog križa na brdu Hum ponad Mostara. Taj broj odgovara broju godina proteklih od tih događanja, ove godine će to biti dvadeset pet.

Mostar, 20. 10. 2016. godine

UO HKZ Troplet