Tropletovi dani kulture 2017.

Kako je već tradicija, TROPLETOVI DANI KULTURE – vjera, baština, identitet započinju Molitvenim pohodom na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu u subotu najbližu spomendanu kraljice Katarine (25. listopada), a završavaju odavanjem počasti žrtvi Vukovara i sjećanjem na obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosna (18. studenoga).

Ovogodišnji molitveni pohod Bobovcu bit će organiziran u subotu, 21. listopada. U Pohodu sudjeluju vjernici katolici pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini, djelatnici sigurnosnih agencija te mnoštvo hodočasnika iz svih dijelova BiH.

Uz njih, sudjeluju i pripadnici Počasno-zaštitne bojne HV u povijesnim odorama kao i neki vojni izaslanici akreditirani u BiH, te razni dužnosnici. U Pohodu već godinama sudjeluju tropletovi Izvidnici (djeca iz više osnovne škole) što će učiniti i ove godine.

Molitveni pohod započinje okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle hodočasnici organizirano, u molitvenoj procesiji, kreću prema Bobovcu. Udaljenost koja se prijeđe jest oko 2,5 km, od čega otprilike 2 km asfaltiranom cestom, a oko 500 m stazom kroz šumu.

Na Bobovcu se slavi sveta Misa za Domovinu, a nakon toga slijedi povratak na početnu lokaciju gdje pripadnici OS pripreme i svim sudionicima podijele vojnički grah. Nakon objeda i odmora, Izvidnici će se autobusom uputiti u Kraljevu Sutjesku gdje će posjetiti franjevački samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja, te razgledati muzej i galeriju u sklopu samostana.

Osim autobusa za Izvidnike, i ove godine organiziramo hodočašće na Bobovac za one koji to žele. Prijave se primaju na tel. 063 723 805. Troškovi putovanja (autobus i ulaznica za muzej) iznose 25 KM po osobi.

Osim ovoga, u sklopu Tropletovih dana kulture 2017. (TDK 2017.) planirano je mnoštvo vrlo zanimljivih sadržaja od kojih spominjemo neke.

– Večer posvećena bl. kardinalu Stepincu: knjigu Blaženi Alojzije Stepinac i Hrvati u Bosni i Hercegovini predstavit će sam autor, monsinjor Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenjem svetim bl. Alojzija Stepinca.

– Studijski dan “Potraga za korijenima” – jednodnevni obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki za mlade animatore iz mostarskih župa.

– Kreativne radionice za učenike više osnovne i srednjih škola na kojima će se učiti pisati glagoljica i bosančica.

– Predstavljanje knjige Sva moja sidra autora Ivice Ursića u Studencima.

– Predstavljanje Zbornika izabranih radova Tropletova natječaja za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, uz dodjelu nagrada najboljima. Teme ovogodišnjeg natječaja su bile: za osnovne škole “Nedjelja je duši lijek, naš je biljeg i naš stijeg” a za srednje škole “Nedjelja je himna civilizacije ljubavi”.

– Kazališna predstava Crnostrig u eteru u Čapljini, u izvedbi Amaterskog kazališta Opuzen.

– Predavanje za sve zainteresirane a posebno za bračne parove, studente i sve one koji razmišljaju o braku, na temu “Odgovorno roditeljstvo – Prirodno planiranje obitelji”.

– Koncert duhovne glazbe crkvenih bendova/mladih zborova u kripti franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.

– Dobrotvorna izložba likovnih uradaka na temu “Dijete – raj u raju” mladih i darovitih umjetnika iz Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića iz Mostara. Cjelokupan prihod od prodaje likovnih djela ide za liječenje male Ane Rite Puljić.

– Predstavljanje knjige akademika Davorina Rudolfa Stvaranje hrvatske države 1991. – Ministarska sjećanja.

– Večer posvećena p. Petru Perici. Pater Petar Perica je kod nas slabo poznati hrvatski katolički svećenik, isusovac, učenik travničke Isusovačke gimnazije, autor u narodu omiljenih katoličkih pjesama “Rajska Djevo Kraljice Hrvata” i “Do nebesa nek se ori”, koje je spjevao u Travniku. S obzirom da su ga komunisti ubili 1944. godine na otočiću Daksi samo iz mržnje prema kršćanskoj vjeri, a kako je još za života bio na glasu svetosti, pokrenut je postupak uzdizanja na čast oltara.

– Izložba “Stolac na starim fotografijama” u pastoralnom centru u Stocu.

– Odavanje počasti žrtvi Vukovara i sjećanje na 26 godina od uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna.

Više informacija o TDK 2017 kao i detalje o svakom od događanja moći ćete naći na našoj web stranici: www.troplet.ba.

Mostar, 10. 10. 2017.

UO HKZ Troplet