Uvodna konferencija projekta “Ne zaboravi”

Foto: Cnak

Uvodna konferencija Projekta “Ne zaboravi” kojim Caritas Banja Luka i Caritas Mostar uz pomoć donatora iz Austrije i partnera u BiH nastoje poboljšati život osoba s demencijom i njihovih obitelji bit će održana u petak 25. 1. 2019. u 10 sati u Caritasovu duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara.

Na konferenciji će biti predstavljena iskustva o skrbi o osobama s demencijom iz tri države, Hrvatske, Slovenije i BiH. Ombudsmani BiH predstavit će posebno izvješće o stanju ljudskih prava starijih osoba u BiH. Bit će prezentirana strategija za unaprijeđenje položaja  starijih osoba FBiH kao i demografski razvoj u BiH – starenje i smanjenje stanovništva. Izazove starenja stanovništva u BiH u kontekstu demencije i Alzheimerove bolesti prezentirat će predstavnici Udruge AIR/Centar za demenciju iz Sarajeva, a o Alzheimerovoj bolesti će govoriti liječnik neurolog. Iskustva o životu s demencijom iz perspektive oboljele osobe prenijet će članica jedne obitelji.

Inače, projektni cilj je poboljšanje kvalitete života 370 ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji inovativnim ponudama orijentiranima na pogođene osobe i strukturama prilagođenima osobama s demencijom u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Projekt financiraju Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije, a u BiH će ga u trogodišnjem razdoblju provoditi Caritas Banja Luka i Caritas Mostar.

Izvor: Crkva na kamenu