Vidoštačka Kraljica – 20 godina duhovno-glazbenog djelovanja

Vidoštačka Kraljica duhovna je glazbena skupina osnovana 11. studenoga 1996. u Stocu. Prvi nastup izvan župe bio je 1997. u Hrasnu na blagdan Kraljice Mira, kada je skupina i dobila svoje ime. Zaštitni znak ove vokalne skupine je amblem Gospe Vidoštačke, prisutan na svim crkvama Trebinjsko-mrkanske biskupije, a pronađen u mjestu Vidoštak na ulazu u Stolac, a prikazuje lik tužne Gospe koja drži dijete Isusa u naručju.

Središte djelovanja Vidoštačke Kraljice su svete Mise za mlade u župi i to je nedvojbeno izvor najvećeg zadovoljstva za njih. Uključene su i u sva ostala liturgijska i druga događanja u župi Stolac. Osim duhovne glazbe sudjeluju i na raznim kulturnim manifestacijama u Općini Stolac i šire, trudeći se njegovati i određene glazbene, kulturne i rodoljubne vrijednosti kroz svoj rad, dajući tako doprinos široj zajednici. Tijekom godina imaju popriličan broj raznih gostovanja; od značajnijih tu su Etnofest Solin i Etnofest Neum, emisija Hit do hita HRT-a snimana u Slavonskom Brodu, Hercegovačke večeri u Zagrebu, svete Mise u Austriji, doček pape Ivana Pavla II. u Banjoj Luci, kao i razna kulturna i duhovna događanja širom Hercegovine. Snimile su i CD-duhovne glazbe Ti vladaš, kojega su promovirale na blagdan Male Gospe 2004. godine u Stocu.

Unatoč tomu što iza sebe imaju dvadeset godina djelovanja, s 23 uključene članice koje su se izmijenile kroz skupinu, snimljen CD, brojne nastupe i uspjehe na radio-postajama, festivalima, kulturnim događanjima, liturgijskim slavljima, članice Vidoštačke Kraljice i danas su ponajviše vezane za svoju župu, mjesto uz kojeg su odrastale i s kojim su se odgajale; i danas su najsretnije kada mogu pomoći tamo gdje je njihov glazbeni put davne 1996. godine započeo – na župnim Misama, božićnim koncertima, korizmenim predavanjima, križnome putu, mladim Misama, prilikom čišćenja ili kićenja crkve. Iza njihova uspjeha, osim bdijenja Gospe s Vidoštaka, stoji i željezna disciplina, želja i volja da se duhovno djelovanje kroz glazbu izjednači sa svim drugim životnim, svjetovnim i obiteljskim obvezama. Iako nije uvijek lako uskladiti nastupe s ritmom i potrebama svakodnevnoga života, činjenica da ove djevojke u tomu već dva desetljeća uspijevaju dokazuje kako one ovu vokalnu skupinu doživljavaju kao mnogo više od obveze. To je njihova duhovna misija, utočište prijateljstva i ljubavi.

Zahvalne dragom Bogu i Gospi s Vidoštaka na daru pripadnosti Vidoštačkoj Kraljici odlučile su svoje dosadašnje djelovanje prikazati kroz dokumentarni film povodom 20 godina duhovno-glazbenoga djelovanja, koji će svjetlo dana ugledati 8. prosinca 2017. u crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu, u 18 sati nakon svete Mise zahvalnice.