Mali darovi za velika srca

Foto: http://rad-dar.ba/

U srpnju 2013. godine Biskupijski Caritas Mostar osnovao je Gospodarsko društvo za upošljavanje osoba s invaliditetom RAD-DAR. U svome radu Caritas Mostar poseban naglasak stavlja na skrb o osobama s invaliditetom. Uz usluge smještaja, rehabilitacije i prilagođene edukacije koje Centar Sveta Obitelj nudi osobama s posebnim potrebama, u radionicama Nazaret, Emanuel i Betlehem omogućena im je i radno-okupacijska terapija te socijalna inkluzija. Dugogodišnje iskustvo u radu s osobama s invaliditetom i postojeće zakonske odredbe omogućile su osnivanje Društva RAD-DAR.
Osnivajući Gospodarsko društvo RAD-DAR, Caritas Mostar ide korak dalje u skrbi za osobe s invaliditetom te im daje priliku i za zaposlenje. Unatoč činjenici da je u vremenu u kojem živimo i onima najsposobnijima teško pronaći posao, a osobama s invaliditetom san o zaposlenju uglavnom nedostižan, Caritas Mostar je u Gospodarskom društvu RAD-DAR zaposlio pet osoba s invaliditetom i na taj način njihov san pretvorio u stvarnost. To govori i sam naziv Društva RAD-DAR: na DAR su dobili mogućnosti RAD-a. Za svoj rad primaju redovitu plaću kao i zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Ciljevi Društva

Pozitivni i uvažavajući odnos prema osobama s invaliditetom, stvaranje uvjeta za njihovo osposobljavanje i zapošljavanje, obveza je svakog civiliziranog društva. Stupanj civilizacije nekog društva mjeri se i u njegovu odnosu prema osobama s invaliditetom. Taj odnos ne podrazumijeva žaljenje, nego razumijevanje, što je temelj za ostvarivanje konačnog cilja ovoga Društva, a to je inkluzija osoba s invaliditetom u školu, radnu sredinu i kvalitetan društveni život.
Od osnutka do danas, primarne aktivnosti RAD-DAR-a odnosile su se na proizvodnju suvenira, dekorativnih i uporabnih predmeta od različitih vrsta materijala. Nude i usluge uramljivanja slika te graviranje i rezanje različitih materijala na laserskom uređaju. Krajem 2014. godine aktivnosti su proširili i na područje poljoprivredne proizvodnje. Trenutno se, u plastenicima i na otvorenoj površini, bave uzgojem različitih povrtnih kultura koje nude na otvorenom tržištu.

Proizvodi

Kako bi zadovoljili potrebe tržišta i kupaca proizvode su podijelili u nekoliko skupina/kategorija:
Dekorativni i uporabni predmeti
Od različitih vrsta materijala izrađuju različite dekorativne i uporabne predmete. Namijenjeni su estetskom obogaćivanju prostora u kojem živimo, te praktičnoj uporabi u svakodnevnom životu. Svi predmeti koje izrađuju posebni su i jedinstveni zbog puno truda i ljubavi koji su utkani u njihovu izradu u kojoj sudjeluju i njihovi korisnici – osobe s invaliditetom.
Religijski suveniri
Radionice su prepoznatljive i u izradi raznovrsnih predmeta s religioznim motivima. Kod njih možete nabaviti ili naručiti: križeve, svijeće, vezene i gravirane slike, privjeske, magnete, keramičke i gipsane anđele…
Poslovni darovi
Svaka tvrtka, malo i srednje poduzeće ima svoje poslovne partnere. Uz poslovnu suradnju važnu i nezaobilaznu ulogu imaju i poslovni darovi. U radionicama možete izraditi unikatne darove s logotipom vaše tvrtke i darovati vaše poslovne partnere, prijatelje i kupce.
Didaktičke igračke
U djetetovu rastu i razvoju dragocjeno je korištenje različitih “pomagala” koja potiču djetetovo logičko razmišljanje i razvoj fine motorike. Kroz igru dijete bolje pamti, a znanje stečeno kroz igru postaje dio djetetovog osobnog iskustva.
Prigodni darovi
Ukoliko tražite jedinstven i originalan dar za određenu prigodu i posebnu osobu (krštenje, pričest, krizma, vjenčanja…) na pravom ste mjestu. Uza zajedničku suradnju vaše želje rado pretvaraju u originalan i poseban dar.
Uramljivanje slika
Umjetničke slike, fotografije i druge važne i vama drage uspomene možete zaštititi od “zuba” vremena. Usluge uramljivanja slika nude u radionicama: “Nazaret” u Mostaru i “Betlehem” u Čapljini.
Laserska obrada materijala
Uz ostale usluge nude izrezivanje i graviranje svih vrsta nemetalnih materijala. U ponudi je i velik broj gotovih proizvoda izrađenih uz pomoć ovog uređaja.
Poljoprivredni proizvodi
Zdravlje svake osobe temelji se između ostalog i na zdravoj prehrani. U plastenicima uzgajaju različite vrste povrtnih kultura koje nude na otvorenom tržištu. Njihovi proizvodi su posebno cijenjeni i zbog činjenice što u njihovom uzgoju sudjeluju i osobe s invaliditetom.

Radionice

Radionica NAZARET dnevna je radionica u kojoj korisnici s različitim tjelesnim i mentalnim poteškoćama kroz radnu okupaciju provedu radni dan u prilagođenim skupinama: skupina za uramljivanje slika, tekstilna s ručnim radovima, kreativna skupina.
Svoj angažman u Nazaretu ostvaruje 18 korisnika. 15 njih svakodnevno koristi uslugu prijevoza za dolazak i odlazak. Uz radnu okupaciju s korisnicima svakodnevno (ovisno o individualnim sposobnostima) provode: brigu o sebi, socijalne vještine, komunikaciju, poticanje i održavanje tjelesnih i mentalnih sposobnosti… Povremene aktivnosti: prodajne izložbe (u župama ili prigodno), izleti, športska natjecanja u okviru Specijalne olimpijade, gledanje predstava, sudjelovanje u priredbama i svetim Misama… Iz fonda od usluga i prodaje korisnici redovito dobivaju “zasluženu” nagradu/plaću.

Radionica za radno osposobljavanje osoba s invaliditetom BETLEHEM na području općine Čapljine djeluje od početka 2011. godine. Radionica pruža mogućnost stjecanja potrebne vještine za obavljanje svakodnevnih aktivnosti osobama s intelektualnim, tjelesnim i osjetilnim poteškoćama, bilo da se radi o aktivnostima samozbrinjavanja, aktivnostima produktivnosti ili slobodnog vremena. Jedan od važnih čimbenika ove radionice jest i uključivanje tih osoba u zajednicu kroz različite aktivnosti radionice (prodajne izložbe, sudjelovanje u svim općinskim manifestacijama, izletima i dr.). Trenutačno radionica ima14 korisnika.

U sklopu Caritasova Rehabilitacijskoga centra Sveta Obitelj za osobe s posebnim potrebama od rujna 2006. godine otvorena je radionica EMANUEL za izradu predmeta od gline i drveta. Uz pomoć stručno osposobljenih instruktora u rad radionice uključeno je 10 osoba s posebnim potrebama koje nakon završetka srednje specijalne škole nemaju mogućnost zaposlenja primjerenog njihovim sposobnostima. Uključujući sve korisnike u izradu proizvoda prema njihovim mogućnostima kod njih se razvijaju radne navike i vještine te se na taj način osjećaju korisni, vrijedni i zadovoljni.
Korisnici ovih radionica zajedno sa svojim voditeljima ističu: “Mi smo tim koji voli i želi raditi i biti dio ovoga društva. Mi ne tražimo sažaljenje nego razumijevanje i priliku da pokažemo što znamo i možemo.” Zbog toga neka naša srca budu otvorena za susrete i pomoć ovim vrijednim ljudima. Kupovinom i malih darova koje izrađuju njihovi korisnici pokazujemo i mi veliko srce baš kao što je i njihovo, puno ljubavi i radosti.
Kupovinom proizvoda nastalih u RAD-DAR-u pomažete djelovanje Caritasovih radionica za osobe s invaliditetom i Društva RAD-DAR. Istodobno omogućavate stvaranje preduvjeta za nova upošljavanja, kao i ispunjenje uvjeta da osobe s invaliditetom postanu ravnopravni članovi društva s riješenim socijalnim statusom, ekonomskom sigurnošću, i zdravstvenom zaštitom. (http://rad-dar.ba)

Izvor: Crkva na kamenu/http://rad-dar.ba/