Blagdan sv. Josipa Radnika na Groblju mira

Foto: grobljemira.info

GORANCI (grobljemira.info) – U crkvi svetog Josipa Radnika na Groblju mira na Bilima, župa Goranci, bit će služena sveta misa povodom blagdana svetog Josipa Radnika na sam blagdan, u ponedjeljak, 1. svibnja, s početkom u 12.00 sati. Misno slavlje će predvoditi fra Marinko Šakota, bivši međugorski župnik, sada kapelan na Čerinu.

Ovom prilikom bit će blagoslovljen spomenik Pieta ili Oplakivanje Krista koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo.

Podsjetimo, crkvu svetog Josipa Radnika 2016. godine blagoslovio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Od tada se sveta misa zadušnica za sve naše pobijene, naše mučenike, na Groblju mira slavi povodom blagdana svetog Josipa Radnika.

Na hrvatskom tlu i šire posebno se štuje i slavi blagdan Svetog Josipa, kao i diljem svijeta gdje djeluju hrvatske katoličke misije i zajednice, a posvećena kapelica sv. Josipu na Bilima već je duže vrijeme mjesto gdje se vjernici rado okupljaju u molitvi.

Na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića Hrvatski sabor je 10. lipnja 1687. godine, jednoglasnom odlukom, proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. Svijest o tome da je sv. Josip zaštitnik Hrvatske nije osobito zaživjela u narodu, ali na to podsjeća u svom pismu iz 1940. godine nadbiskup Alojzije Stepinac koji blagdan sv. Josipa uzdiže na zapovjedni blagdan za sve biskupije Kraljevine Jugoslavije. Na sveca ponovo podsjećaju hrvatski biskupi 1972. godine na zasjedanju u Splitu koji naglašavaju da je odluka Sabora iz 1687. godine i dalje na snazi jer sv. Josip nije zaštitnik nekog apstraktnog Hrvatskog kraljevstva nego cijelog hrvatskog naroda.

Slavljenjem ove svete mise počinje razdoblje događanja na Groblju mira. Pozivaju se vjernici da dođu na svetu misu kako bismo zajedno u molitvi i sjećanju odali počast našim pokojnima te proslavili blagdan svetog Josipa Radnika.

Izvor: CNAK / grobljemira.info