Blagoslov kapelice u čast sv. Anti Padovanskom u župi Sutini

Foto: www.posusje.net

U nedjelju 21. kolovoza 2016. pohodio je biskup Ratko Perić sa svojim tajnikom don Marinom Skenderom župu sv. Ante Padovanskog u Sutini, koja je u sastavu Posuškog dekanata. Toga dana s početkom u 18 sati predsjedao je u koncelebraciji s deset svećenika slavlju svete Mise za kamenim oltarom u sklopu kapelice za ispraćaj pokojnika, a nadomak novopodignutoj kamenoj kapelici u čast sv. Anti oko koje je bio puk kao i oko crkve, župnoga dvora i u cijelome crkvenom dvorištu. Kažu župljani da je bilo više vjernika na ovoj Misi nego na ovogodišnji spomendan sv. Ante kad ih je bilo oko 800.

Biskupa, svećenike na čelu s dekanom fra Mladenom Vukšićem, te svoje župljane i hodočasnike iz okolnih mjesta i župa pozdravio je župnik don Slaven Ćorić, koji je i više nego radostan zbog ovoga događaja. On je o ovome maštao posljednje četiri godine i nije se mogao zaustaviti sve dok nije podignuta kapelica u čast njegovu i našem omiljenome svecu, što nam pomaže Božjom moću i voljom pronaći ne samo izgubljene stvari, nego još više i bolje izgubljene osobe, bračne drugove, cijele obitelji. Potom je nastavljeno misno slavlje za vrijeme kojega je pjevao župni zbor pod ravnanjem Bože Šarića, te uza sudjelovanje u službi riječi i molitvi vjernika nekoliko djevojaka u narodnoj nošnji.

Biskup je u svojoj propovijedi rekao da je sv. Ante jedan od 35 tisuća proglašenih svetaca Katoličke Crkve, a naučitelj je Crkve među njih 35. On je svetac cijele Crkve, a naš hrvatski narod štuje ga odavno s neopisivo velikom vjerom i ljubavlju. U Sutini se slavi i prije a pogotovo poslije pokušaja osnutka župe 1924. god., odnosno od osnutka 1939. god. Nadalje, biskup Ratko rekao je da Crkva nikada ni za koga nije rekla da je u paklu ili u čistilištu, jer je to pridržano Bogu, ali je dobila poziv da, nakon temeljita uvida i dogođenoga čuda na zagovor svete osobe, tu osobu proglasi blaženom, pa svetom. Na temelju evanđelja te nedjelje on je protumačio sabranim vjernicima, koji su ga vrlo pozorno slušali, što je to svetost i tko se može spasiti. Svetost je ostvarenje Božje volje i njegovih zapovijedi, a spasenje je potvrda i nagrada Božja rajem, kao što je Isus na križu desnome razbojniku rekao da će biti istoga dana u raju. Razbojnik je priznao svoju grešnost i pokajao se i to razapet na križu, a Bog mu je to oprostio i Krist mu priopćio da će doživjeti spasenje i biti s njime u raju kod Oca nebeskoga i svih svetaca Božjih. Do svetosti se dolazi “uskom stazom”, u nju se stiže kroz “uska vrata” dok široka staza i široka vrata vode u propast. Sv. Ante je ostvario svetost boreći se do kraja.

Na kraju ovoga misnog slavlja župnik je izrekao zahvale Bogu, zaštitniku sv. Anti koji je sve zagovarao kod Boga da ustraju na putu dobrote i svetosti, te svima koji su dali svoj prilog za ovo vrijedno djelo kapelice u čast svome zaštitniku župe i crkve, te župljana i svih koji mu se ovdje i bilo gdje drugdje utječu u zagovor vršeći Božje zapovijedi. Rekao je da je ideja o ovoj kapelici zrela četiri godine, a njezino ostvarenje oko pola godine. Naris kapelice dao je ing. Zoran Prce, a izvođači su bili Ivo Dumančić i Grgo Grca Topić. Radovi će se nastaviti i poslije ovoga blagoslova, pogotovo na uređenju okoliša i pločnika po kojem će hodati hodočasnici u ovo malo ali vrlo lijepo i privlačno svetište sv. Ante Padovanskog u Sutini, odnosno molit će se Bogu po zagovoru sv. Ante u ovoj oazi mira. Župnik je izrekao i ove riječi u svome zahvalnom govoru, koje valja zapamtiti: “Kada se sve ovo večeras malo raziđe, ne brini se sv. Ante, eto mene k tebi, kao i svake prethodne večeri, da malo popričamo o svemu, te da ti se temeljitije zahvalim na ovome daru što smo ga učinili za našega Gospodina.”

Izvor: Crkva na kamenu