15 godina stolačke djevojačke skupine “Angelus”

Foto: www.zupa-stolac.com

STOLAC – Stolačka župna djevojačka skupina “Angelus” proslavila je u subotu, 18. veljače 2017., petnaestu obljetnicu svoga osnutka, postojanja i djelovanja. U dogovoru sa župnikom don Rajkom i uz njegovu trajnu potporu prvih 10 djevojčica okupila je na pjevačku probu u prvu korizmenu nedjelju, 17. veljače 2002. časna sestra Gabrijela, koja je tada bila na službi u stolačkoj župi. Djevojke su od početka dobro startale i svoj pjevački talent konstantno razvijale. Tijekom vremena neke su se djevojke udale, neke otišle dalje na školovanje, neke se zaposlile, a skupina se uvijek pomlađivala i napredovala u suradnji sa župnikom i časnim sestrama. Pjevale su najprije u sastavu župnog dječjeg zbora “Modra rijeka” na ranoj sv. Misi u 8 sati, te povremeno nastupale na crkvenim svečanostima u župi i izvan župe.

U posljednje vrijeme župnik im je dodijelio pjevanje pod redovitom nedjeljnom sv. Misom u 9,30 sati, što djevojke savjesno obavljaju. Od tada nastupaju i na raznim župnim, svadbenim, božićnim i uskrsnim slavljima, te na smotrama i duhovnim susretima pjevačkih grupa, klapa i zborova, a sve u cilju promocije duhovno-kulturnog blaga hrvatskog naroda, a na ponos svoje stolačke župe.

Djevojke su sastavni dio župnog Velikog zbora “Mladi” koji pjeva za velike župne blagdane i svetkovine, a često gostuju po mnogim župama i gradovima u domovini i po svijetu, članice su također i župnog Folklora HKUD “Stolac” u kojem sudjeluju uglavnom mladići i djevojke stolačke župe, a nastupali su do sada preko 280 puta kod kuće i po svijetu, te sudjelovali na prestižnim Smotrama folklora u našem europskom okruženju.

Djevojke su ove godine odlučile u subotu, 18. veljače 2017. proslaviti 15. obljetnicu svoga osnutka, postojanja i djelovanja, što se i dogodilo.

Sve je započelo svečanom sv. Misom u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Stocu u 17 sati pod kojom su pjevale slavljenice, a misno slavlje je u koncelebraciji dvojice domaćih sinova don Ivana i don Damira, predslavio stolački župnik don Rajko. Dumo je na početku sv. Mise pozdravio sve nazočne: dvojicu svećenika koncelebranata, domaće časne sestre Slavu i Alojziju, časne sestre Ilijanu i Gabrijelu koje su za ovu zgodu došle iz Sarajeva, roditelje naših slavljenica, rodbinu, prijatelje, ministrante i sve uzvanike, zatim je djevojkama čestitao njihov jubilej i rekao da ovu sv. Misu prikazuje za njih, kao zahvalu Bogu za ovih 15 godina, ali i za Božji blagoslov u budućnosti. Okupljeni puk je naše slavljenice, njihove goste, te s. Gabrijelu pozdravio srdačnim pljeskom.

Poslije sv. Mise svi su se okupljeni uputili prema Biskupijskom centru u središtu Stoca, gdje je u 18 sati započeo svečani koncert “Gradu s ljubavlju”. Dvorana dupkom puna, roditelja, uzvanika, gosta, prijatelja, djece, mladih, ljudi dobre volje željnih dobre duhovne i etno glazbe. Svi radosni i sretni što mogu ovako nečemu lijepom nazočiti. Glazbeni program od sat i pol vremena pripremile su naše slavljenice uz pozvane goste: Stolačka župna djevojačka skupina “Vidoštačka kraljica”, Župni Folklor HKUD “Stolac” iz Stoca, Pjevačka župna skupina “Oktava” iz Aladinića i Pjevačka skupina “Sinovi Hercegovine” sa Širokog Brijega.

Sve je započelo “Lijepom našom” koju su intonirale djevojke iz “Angelusa”. Program je vrlo vješto, duhovito i simpatično vodio gosp. Nikola Vujnović, predsjednik HKUD “Stolac”. Na početku je pozvao stolačkog župnika da pozdravi sve nazočne. Dumo je zahvalio voditelju uz kompliment jednog vrsnog televizijskog voditelja, te pozdravio sve nazočne: svećenike, časne sestre, roditelje, goste, uzvanike, a “Angelusu” čestitao petnaestogodišnji jubilej i rekao da ih zamišlja kao jednu inteligentnu i darovitu djevojčicu od 15 godina koja puno obećava u budućnosti, a na koju je svatko ponosan, a ona svojim radom opravdava očekivanja svojih najbližih i smjelo korača prema svojoj punoljetnosti. Slavljenice je oduševljeno pozdravio i uime svega nazočnog mnoštva srdačno im čestitao što su svi okupljeni s odobravanjem prihvatili i prijateljskim ih pljeskom nagradili. Zatim su slavljenice izvele bogat duhovno-kulturni program u 4 bloka s 14 pjesama i na kraju s jednom zajedničkom pjesmom svih nazočnih članica, koja je njihova autorska pjesma: “Ljubav Tvoja”. Između blokova nastupili su njihovi gosti, a svaki nastup i svaku pjesmu publika je oduševljeno nagradila gromoglasnim pljeskom.

Na kraju je uzela riječ uime “Angelusa” njihova članica Matea, koja je zahvalila svima: roditeljima, prijateljima, posjetiteljima, uzvanicima, gostima, svećenicima, pjevačkim skupinama, a dumi Rajku uime svih zahvalila prigodnom zahvalnicom i zajedničkom fotografijom. Dumo je, ugodno iznenađen, zahvalio djevojkama i obećao im trajnu suradnju, a djevojkama zaželio sretnu i blagoslovljenu budućnost. Zatim je Matea pozvala časnu sestru Gabrijelu i njoj uime svih članica zahvalila na osnivanju, podršci i trajnom praćenju i kontaktu te joj uime svih članica predala prigodan dar i zahvalnicu. S. Gabrijela je zahvalila na pažnji i prigodnom daru, te obećala trajnu molitvu za njihov osobni i zajednički uspjeh. Poslije su slijedila čestitanja i svečarska fotografiranja na pozornici, a posjetitelji su se počeli razilaziti obogaćeni kvalitetnim programom uz brojne čestitke i stisak ruke našim slavljenicama i uz lijepe komentare da nam se opet uskoro što ovako lijepo dogodi u našemu gradu.

Nakon svega programa slijedio je u župnoj “Dvorani za mlade” kod župne crkve prigodni domjenak za sve goste i uzvanike. Na početku je otpjevana zajednička pjesma: “Danas smo sretni”, dumo je blagoslovio zajedničko blagovanje koje se nastavilo uz ugodan razgovor i čestitarske komentare djevojkama. Poslije je krenulo opće pučko slavlje, predvođeno našim harmonikašem-folklorašem Matom u koje su se svi nazočni svesrdno uključili.

Čitav ovaj događaj popratila Naša TV iz Mostara, kao medijski pokrovitelj, kojoj su djevojke uručile prigodnu zahvalnicu, a Foto-Studio Plus iz Stoca sve je brižno zabilježio fotoaparatom da se ovaj veličanstveni događaj ne zaboravi. I na kraju našoj djevojačkoj skupini “Angelus” želimo plodonosan uspjeh u radu, a blagoslov i napredak u životu!

 

 

Izvor: Crkva na kamenu/www.zupa-stolac.com