150. godina od dolaska sestara milosrdnica u Mostar

Foto: Crkva na kamenu

Povodom obilježavanja 150. godina od dolaska sestara milosrdnica u Mostar priređen je bogat i raznovrstan program. Proslava je započela 5. studenoga 2022. u velikoj katedralnoj dvorani u 19 sati kazališnom igrom u jednom činu „Kraj nazaretskog studenca“ autorice s. Bernardine Horvat, u režiji Roberta Pehara.
Nakon predstave uslijedila je skladba „Tko je ona velika žena“ prema tekstu s. Lujze Kozinović, dok je pjesmu obradio don Dragan Filipović, a izvodila klapa „Trs“. Prvi dio programa završio je skladbom „Sva si lijepa“ u obradi don Dragana Filipovića, također, u izvedbi klape „Trs“, pod vodstvom Filipa Miloševića.
Drugi dio programa započeo je 6. studenoga 2022. svečanom svetom Misom u 11 sati u mostarskoj katedrali koju je predvodio mjesni biskup mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski uz koncelebraciju više svećenika. Liturgijsko slavlje uzveličao je mostarski katedralni zbor.
Na misnom slavlju sudjelovala je vrhovna poglavarica sestara milosrdnica s. Miroslava Bradica i njezina zamjenica, zatim provincijalna poglavarica Provincije Majke Divne – Sarajevo i provincijalna poglavarica Provincije Gospodinova Navještenja – Split te velik broj sestara Provincije Majke Divne i sestre iz drugih provincija. Na svetoj Misi sudjelovale su i sestre drugih družbi, vjernici i gosti.
U prigodnoj homiliji biskup Petar Palić istaknuo je kako u „zahvalnosti srca“ Gospodinu prinosi ovu svetu Euharistiju „za svaku sestru milosrdnicu koja je djelovala bilo ovdje u Mostaru i na području Mostarsko-duvanjske biskupije ili kasnije u Trebinju i na području Trebinjsko-mrkanske biskupije“.
Kroz herojsko svjedočenje i žrtvu braće Makabejaca, koje smo slušali u prvom misnom čitanju, a koju prepoznajemo u životu i djelu sv. Vinka Paulskoga kao centralna misao i poruka homilije pojavljuje se motiv nade. Ne misli se na onu nadu koju svojim ljudskim silama možemo postići, nego „našu nadu ulijeva nam Kristovo uskrsnuće“, naglasio je biskup Palić i dodao kako je potrebno „plamenom milosrđa i djelima ljubavi prožeti svijet Božjom ljubavlju i podržavati nadu!“ Podsjetio nas je kako je „upravo to bilo glavno obilježje života i djelovanja sv. Vinka“, a time i svih onih ustanova koje se nadahnjuju na njegovoj duhovnosti.
„Više nego ikada naše društvo danas treba veliku zalihu nade, jer su beznađe i očaj posvuda“ istaknuo je otac biskup i s nadom poručio: „Smijemo se nadati da će sestre milosrdnice uz stupanj stručnosti i znanja, svojim radom i duhom, u ovaj svijet i dalje unositi nadu i da će po njihovim konkretnim djelima i danas, među nama, biti vidljiva i opipljiva Božja ljubav.“
Nakon misnoga slavlja uslijedila je svečana akademija koja se održala u velikoj katedralnoj dvorani, a sve prisutne pozdravila je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Provincije Majke Divne s. M. Vinka Bilješko. Pjesmu pod nazivom „Šest milosrdnih sestara“ prema tekstu fra Petra Bakule interpretirao je Robert Pehar.
Prigodno predavanje na svečanoj akademiji održao je najprije biskup mons. Petar Palić, a predavanje je nosilo naziv „Mi pak harne, zahvalne ocu budmo sve. Sestre milosrdnice u mostarsko – duvanjskoj biskupiji.“
Poslije predavanja mjesnoga biskupa uslijedila je skladba „Srce, vrelo ljubavi“ u izvedbi sopranistice Katarine Barbarić i klapa „Stretta“ i „De capo“. Autorica teksta je s. Bernardina Horvat, pjesmu je uglazbio don Dragan Filipović.
Predavanje pod nazivom „Prinos sestara milosrdnica razvoju kulture i školstva u Mostaru“ održala je s. Elvira Lovrić koja je javnosti predstavila nepoznate i manje poznate činjenice iz života i djelovanja sestara milosrdnica u Mostaru. Uslijedila je zatim skladba „Moja lađa“ koju je izvela profesorica Monija Jarak, pjesmu je uglazbio Ivan pl. Zajc.
„O poeziji sestre Bernardine Horvat“ predavanje je održala profesorica Ivona Baković. Pjesmu „Koprena od snijega“ autora Petra Preradovića uglazbio je Ivan pl. Zajc. Skladbu je izvela sopranistica Mia Anić te klape „Stretta“ i „De capo“ uz klavirsku pratnju profesorice Marijane Pavlović.
Predavanje „Ilustrirane hagiografije u književnosti za djecu i mladež“ održala je profesorica Marija Vasilj. Njezino predavanje bilo je ujedno i predstavljanje prigodnih ilustriranih knjižica o sv. Vinku Paulskom, sv. Lujzi de Marillac i sv. Katarini Labure koje su izdane prigodom obilježavanja 150. godina od dolaska sestara milosrdnica u Mostar.
Za kraj programa izvedena je skladba „Raduj se, Družbo cijela“ koju je uglazbio don Dragan Filipović prema tekstu s. Bernardine Horvat, dok je skladbu izveo mješoviti katedralni zbor „Marija“ uz pratnju s. Matee Krešić.

s. Josipa Ćosić

Izvor: Crkva na kamenu