150 godina župe Klobuk

Foto: Mile Kraljević/Radio Ljubuški

KLOBUK – U utorak, 25. travnja 2023. u župi Klobuk svečano je proslavljen zaštitnik župe, sv. Marko Evanđelist, a započelo je i obilježavanje 150. godina od osnutka ove župe.
Proslava blagdana i zaštitnika župe bila je, uistinu, svečana i dostojanstvena kao nikad prije što je veliki broj vjernika i sudionika naglasio više puta. Ni kiša koja je “pljusnula” nakon svete Mise na prigodnom programu nije umanjila dojam veličanstvenoga slavlja koje je započelo procesijom s kipom sv. Marka oko župne crkve.
Svečano misno slavlje predvodio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski u koncelebraciji velikog broja svećenika. Riječima dobrodošlice i zahvale biskupa je pozdravio fra Ante Kurtović, klobučki župnik nakon čega je biskup započeo misno slavlje.
Na početku svete Mise biskup Palić zahvalio je na riječima dobrodošlice i od srca pozdravio sve nazočne koji su ispunili župnu crkvu do kraja, a veliki je broj pratio svetu Misu iz crkvenoga dvorišta. “Na današnjoj Euharistiji sjećamo se svih svećenika koji su pastoralo djelovali u ovoj župi, osobito župnika koji su dio sebe ugradili u ovu župnu zajednicu. Također, sjećamo se svih naših pokojnika koji su sačuvali i živjeli vjeru pouzdavajući se u ljubav Božju”, kazao je biskup koji je u prigodnoj propovijedi govorio o svetom Marku koji je također u zajedništvu s Isusovim učenicima živio i naviještao Riječ Božju.
Na kraju svete Mise župnik fra Ante zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli oko organizacije proslave blagdana i najavio nastavak proslave 150. obljetnice župe. Veliku zahvalio uputio je zborovima župa Svetog Ante (Humac) i Krista Kralja (Čitluk) koji su liturgijskim pjesmama uzveličali misno slavlje. Župnik je biskupu uručio dar, ručno izvezenu misnicu i zahvalio na njegovu dolasku u Klobuk.
U crkvenom dvorištu nastavljeno je druženje s pjesmom i plesom uz bogato opremljene stolove s “ićim i pićem”. Uz domaći HKUD Klobuk, koji se predstavio gangom i trusom, nastupili su brojni izvođači: HKUD “Petar Bakula” iz Posušja, HKD “Sveti Ante” s Humca, “Studenački bećari” (HKUD Studenčica). Dario Petrović-Ižić guslio je prigodnu pjesmu o Klobuku i proslavi, napisanu za ovu prigodu, a cijelu večer upotpunila je pjesma Tamburaškog sastava “Stari fenjer” iz Gruda.

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

Izvor: Crkva na kamenu/Radio Ljubuški