17. međubiskupijski susret maturanata

Foto: Prvi.tv

HUMAC – U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije na Humcu je 9. travnja održan sedamnaesti u nizu susret vjeroučenika završnih razreda srednje škole. Na susretu je sudjelovalo oko 2.200 maturanata predvođenih sa stotinjak njihovih vjeroučitelja i profesora. Najbrojniji su bili učenici s područja Splitsko-makarske nadbiskupije, a njima su se pridružili učenici iz Zadarske, Šibenske i Dubrovačke nad/biskupije. Ovim već tradicionalnim susretom maturanti na novoj prekretnici svoga života žele zahvaliti Bogu i svima koji su im bili podrška i pomoć tijekom srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Susret je započeo duhovnom pripravom za euharistijsko slavlje, čitanjem kraćih odlomaka iz Papine bule Lice milosrđa s naizmjeničnim pjevanjem duhovnih pjesama. Za to vrijeme mnogi su maturanti pristupili sakramentu pomirenja. Na početku misnog slavlja, koje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, sve nazočne pozdravio je humački gvardijan fra Velimir Mandić, izrazivši dobrodošlicu i radost što je zajedno sa svojom franjevačkom zajednicom sedmu godinu u nizu domaćin ovog susreta. Zatim je u kratkim crtama predstavio važnost humačkog samostana za vjerski i kulturni život ovog dijela Hercegovine. Ovdje se nalazi bogati knjižni fond s više od dvadeset tisuća naslova, umjetnička galerija s radovima poznatih slikara i kipara te najstariji muzej u Bosni i Hercegovini u kojem se uz brojne vrlo vrijedne eksponate čuva Humačka ploča, najstariji pisani spomenik Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini.
U homiliji se biskup Uzinić obratio maturantima uspoređujući njihov život s vremenom u kojemu ima kiše i sunca, povoljnih situacija, ali i ružnih događaja. No oni, ukrcani na lađu života, idu prema svom konačnom cilju koji im valja prepoznati te se ne smiju zanositi trenutačnim uspjesima, ali niti posustajati zbog eventualnih neuspjeha. Ohrabrio ih je Isusovim riječima „Ja sam!” – za vas, s vama, uvijek prisutan. Isus jamči: „Ja sam s vama, ne bojte se!” U nastavku je biskup Uzinić približio Isusa koji ništa ne oduzima, nego daje još više i bolje te pozvao maturante da ne nasjedaju, poput „prvog čovjeka”, na kušnju Zavodnika misleći kako je Bog opasan za njihov život, kako im Bog želi uskraćivati i stalno nešto oduzimati, a ponajviše ono za čim svaki čovjek čezne, a to je sreća. No, što je doista sreća, zapitao je sve nazočne biskup te nastavio govoriti o istinskoj sreći i „surogat” sreći kojoj, nažalost, mnogi nasjedaju. Valja razlikovati sreću od trenutačnog zadovoljstva i postizanja užitka, što jest sastavni dio ljudskog života, ali ne i izvor istinske sreće. Žuditi samo za fizičkim zadovoljenjem ljudskih potreba, za nagonskim užitkom ili za srećom koju pruža novac i moć, karijera i uspjeh malo pomalo dovodi do sve veće potrebe, a sve manje do istinske sreće. Može dovesti i do ovisnosti, a svaka ovisnost vodi u potpuno razočarenje i otvara ponor unutarnje praznine. Stoga treba svoje snage usmjeriti prema višim razinama sreće koju nam daje istinsko darivanje i služenje drugima, u obitelji, u društvu i u Crkvi. U obitelji to znači omogućivati susret osoba koje se ljube i međusobno izgrađuju, koje darivaju i odgajaju novi život. U društvu znači graditi odnose solidarnosti i pravednosti. No, ono bez čega se ne može ostvariti istinska sreća je dopustiti Bogu da nas ljubi, otvoriti se Njemu koji nas je prvi ljubio i koji nas uči kako ljubiti. To je put ostvarenja istinske sreće, Isusov put koji ništa ne oduzima, nego uvijek daje u obilju svoje ljubavi.

U nastavku euharistijskog slavlja učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita prinijeli su darove i izrekli molitve vjernika koje je pripremila vjeroučiteljica Brankica Galić. Prinoseći kruh i vino, križ, Bibliju, hrvatsku zastavu i svijeću prinijeli su Gospodinu sebe, svoje bližnje, molili za Domovinu te preporučili i one koji su se preselili u vječnost. Zbor učenika srednjih škola iz Imotskoga pod vodstvom vjeroučitelja Josipa Domazeta svojim je skladnim i jako dobro uvježbanim pjevanjem animirao sve glazbene trenutke ovog susreta okrunjenog euharistijskim slavljem.

Kao i svake godine, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš uime svih maturanata uručio je poklon gvardijanu samostana fra Velimiru Mandiću, odnosno novčani ostatak od autobusnog prijevoza za potrebe školovanja jednog siromašnog maturanta s Humca. Svi nazočni su ovu gestu ispratili snažnim pljeskom pokazujući time koliko drže do solidarnosti prema svojim vršnjacima. Na kraju mise don Josip Periš je također uime organizatora uputio riječi zahvale, izrazivši radost zbog velikog odaziva i dostojanstvenog sudjelovanja na euharistijskom slavlju. Na osobit način zahvalio je svim nazočnim maturantima, njihovim vjeroučiteljima i profesorima, humačkim franjevcima, biskupu Uziniću i svima koji su sudjelovali u animiranju euharistijskog slavlja te cjelokupnoj organizaciji susreta maturanata.

Nakon misnog slavlja druženje učenika nastavilo se sve do večernjih sati u Mostaru i Međugorju. Dojmovi svih sudionika, unatoč kiši koja ih je cijeli dan „zalijevala”, više su nego pozitivni i radosni. Opće raspoloženje i pjesma na povratku svjedočili su da su im ovakvi duhovni susreti i zajednička druženja itekako potrebna.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA