20. obljetnica vrtića “Sveti Josip”

Foto: Cnak

MOSTAR – Svečanom akademijom koja je održana na svetkovinu Bezgrješnoga začeća BDM, 8. prosinca 2016., započela je proslava 20. obljetnice djelovanja Caritasova Dječjeg vrtića “Sveti Josip”. Velika dvorana Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače bila je do kraja ispunjena djecom, roditeljima i drugim posjetiteljima te gostima koji su došli u radosti i veselju proslaviti ovu veliku obljetnicu. Program su kao što i priliči ovakvu događaju otvorila djeca pjesmama “Josipov osmijeh” i “Krenimo zajedno”. U svome pozdravnom govoru dr. don Ante Komadina, ravnatelj mostarskoga Caritasa, iznoseći neke povijesne značajke važne za Vrtić, posebno je zahvalio časnim sestrama Službenicama milosrđa koje su od početka vodile ovaj Vrtić, te sestrama Franjevkama od Bezgrješnoga začeća koje su prošle godine preuzele upravljanje Vrtićem. Posebno je naglasio važnu ulogu odgojiteljica i drugoga osoblja Vrtića u odgoju predškolske djece kojih je od njegova osnutka do danas kroz vrtić “Sveti Josip” prošlo 2040.

Najdojmljiviji dio programa bio je igrokaz “Cvijeće i Božić”. Dječica su mjesecima marljivo vježbala i priredila zanimljiv igrokaz o anđelima, cvjetovima i svoj divnoj prirodi koja se klanja malenome Božiću. Djeca u ulogama anđela i cvjetova, prekrasna scenografija i maštoviti kostimi te Sveta Obitelj nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Važnu kariku u organiziranju ove proslave za dječji vrtić “Sveti Josip” odigrali su i roditelji. Suradnja roditelja i odgojiteljica Vrtića od bitne je važnosti za kvalitetan odgoj djece. U ime roditelja nazočne je pozdravio Antoni Šajin. Za ovu prigodu osnovan je i zbor roditelja koji su uz pomoć s. Nevenke mjesecima vježbali pjevanje kako bi mogli nastupiti u programu proslave. Jedan roditelj je snimio film o vrtiću, o aktivnostima djece kroz godinu, koji je prikazan na svečanoj akademiji. Tekst u filmu čitala je jedna mama, također roditelj djeteta iz Vrtića, a i sam voditelj programa roditelj je koji ima djecu u ovome vrtiću. I za samu scenografiju i božićni ugođaj i u Vrtiću i na pozornici u Hrvatskome domu pobrinuli su se roditelji.

Za osnutak ove važne Caritasove ustanove, njegovu ideju, gradnju i početak rada neki pojedinci imali su posebnu i veliku ulogu. Tako je ravnateljstvo Caritasa i Vrtića dodijelilo zahvalnice: don Kreši Puljiću, tadašnjem ravnatelju Caritasa hercegovačkih biskupija, Miji Brajkoviću, tadašnjem gradonačelniku Mostara, Günteru Hölteru, predstavniku njemačkog Caritasa koji je financijski pomogao izgradnju Vrtića, Mariniki Cvitanović, tadašnjoj ravnateljici Dječjih mostarskih vrtića i sestrama Ančelama koje su 19 godina vodile vrtić “Sveti Josip”.

Na samom kraju programa nazočne je u ime biskupa Ratka pozdravio i uputio prigodnu riječ generalni vikar don Željko Majić, nakon čega je blagoslovio sve nazočne, a zbor roditelja i svi nazočni otpjevali su pjesmu “Radujte se narodi”, koja je bila i svojevrsna zajednička priprava na proslavu rođendana djeteta Isusa.

Proslava ovoga velikog jubileja nastavit će se u nedjelju kada svečanu svetu Misu u katedrali slavi biskup Ratko. Jubilej proslave okončat će se u siječnju studijskim danom za odgojiteljice koji će se održati u Duhovno-obrazovnom centru “Emaus”.

Izvor: Crkva na kamenu