25 bijelih golubica i golubova

GRADNIĆI – Golub. Što je samo palo na pamet novomu župniku fra Nikoli Rosančiću u Gradnićima, sjedištu cijele nekadašnje župe Brotnjo, spomenute u povijesti davne 1599. godine, a od 1864. do danas samo Gradnići s Paočom i Gornjom Blatnicom? U župi župnik za 13. svibnja 2017. pripremao 25 krizmanika: osmoga razred osnovne i prvoga srednjih škola. Svakomu od njih stavio je u ruke živa goluba ili golubicu. Ali to samo za slikanje na kraju sv. Mise na stepenicama pred župnom crkvom. Gdje ih je toliko i tako nabavio? A kada su pušteni iz ruku iz ruku krizmanika, hoće li opet odletjeti u Mostar? U svakom slučaju bijele golubice i golubovi simbol su Duha Svetoga. Tako čitamo u Svetom Pismu na dan Isusova krštenja u rijeci Jordanu: „Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj“ (Mt 3,16). Tako i sv. Marko i sv. Luka.

Procesija. Dvadeset i pet krizmanika i krizmanica, svi u bijelim dugim haljinama, sa svojim kumovima i kumama, za njima biskup Ratko Perić s koncelebrantima asistencijom polaze od stare crkve sv. Blaža izgrađene 1861. godine, prelazeći glavnu cestu uza stepenice ulaze u novu crkvu sv. Blaža, koja je dovršena 2002. godine. U crkvi pjesma kao da je zbor od 60 prvoklasnih pjevača, a ono samo 20  pjevača i pjevačica, izvrsno uvježbanih.

Pozdravi. Jedna krizmanica s krizmanikom i buketom cvijeća pozdravlja biskupa pred oltarom u ime krizmanika i kumova. Kaže da je župa bogate povijesti. Nadovezuje se župnik s dobrodošlicom u ime cijele župe i navodi imena biskupa koji su redovito dolazili u župu Gradniće: fra Rafo Barišić, fra Anđeo Kraljević, fra Paškal Buconjić, fra Alojzije Mišić, don Petar Čule, don Pavao Žanić… Iz povijesti je ostala jedna soba koja je nazvana „biskupovom“, jer je u njoj uvijek biskup odsjedao. Fra Nikola je uređuje i za biskupa namjenjuje. Čak jedno od krizmanika uručuje biskupu ključ. Ako je suditi po ključu, soba je dota velika.

Uloga krizmanika. Kamo sreće kada probrani krizmanici ne bi bili samo uvježbani za dan sv. krizme da za vrijeme sv. Mise nastupaju s čitanjem biblijskih odlomaka, izgovaranjem molitve vjernika, prinošenjem darova, nego da to čine i u sve druge nedjelje i svetkovine. Ima ih koji to i čine, ali obično se završi samo za sv. krizmu. A u Gradnićima sve po najboljem ceremonijalu crkvenomu.

Propovijed. Biskup je govorio o trostrukom odnosu učenika ili apostola prema Kristu Gospodinu. Najgori je onaj Judin odnos. Juda odlazi velikim svećenicima nudeći se da im izda Isusa za određenu svotu srebrenih šekela. Nitko ga ne napastuje, ne vrbuje, nego se on sam javlja da bude domaći izdajnik. Tako je postupio. I, na žalost, kada je vidio kakvu je strahotu učinio, nije više mogao izdržati i objesio se. Da se pojavio uz Kalvariju i molio Isusa za oproštenje, ili malo pomogao Isusu nositi križ, Isus bi mu sve oprostio. Ako misliš da ne bi, onda ti ne znaš tko je Isus.

Drugi je odnos Petrov. Prvak se apostolski najprije hvalio na Posljednjoj večeri da Isusa ne će izdati, ali kada je došao čas da đavao prorešeta učenika u svome rešetu, Petar se pokazao slabićem. Tri je puta zanijekao da pozna Isusa. Molio je Isusa za oproštenje i Isus mu je oprostio.

Treći je odnos Ivanov. Apostol Ivan bio je svjedok na suđenju kod Kajfe, kod Pilata i na Kalvariji. On je pomogao Gospi da se ne iznesvijesti. Isus ga je nagradio tako što mu je svoju majku dao za majku, a njega svojoj majci za sina. U tome Crkva čita Božju misao da smo svi mi Ivan, a Marija je svima nama majka, duhovna, u redu milosti.

Obred sv. krizme tekao je uredno. Glazba je utihnula. Krizmanici jasno odgovaraju. Roditelji su pozvani da se mole Duhu Svetomu kada čuju ime svoga djeteta.

Župnik je nakon sv. Mise počastio nazočne okolne svećenike koji su došli čestitati proslavu.

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM