26. obljetnica stradanja Hrvata u Grabovici

U Grabovici kod Mostara obilježena je 26. godišnjica pokolja nad Hrvatima ovoga kraja. Te 1993. pripadnici tzv. Armije RBiH na okrutan su način ubili 33 civila. Za 17 civila se još traga.
I ove je godine na prigodan način obilježena godišnjica ovoga zločina. Najprije su na spomen obilježju položeni vijenci i upaljene svijeće nakon čega je uslijedio križni put do mjesnoga groblja gdje je služena sveta Misa za ubijene civile Grabovice.
Svetu Misu predvodio je fra Andrija Jozić gvardijan samostana na Šćitu. “Došli smo danas ovdje moliti da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja koji se javljaju na ovim mjestima stradanja. Došli smo da obavimo dužno poštovanje svim ovim žrtvama. Tim poštovanjem želimo očuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode koju danas živimo, ali i izgrađujemo”, kazao je fra Andrija. “Jasno je da treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja, vraćanja pomirenja, ali te važne životne postavke počivaju na temeljima istine. Ne može se graditi proces pomirenja bez unutarnje katarze”, istaknuo je fra Andrija u propovijedi.
Zločin u Grabovici dogodio se u noći s 8. na 9. rujna 1993. U vojnoj akciji “Neretva 93” pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila, među kojima je najmlađa Mladenka Zadro imala samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina.

Izvor: Crkva na kamenu/Jabuka.tv