30. godišnjica stradanja 33 Hrvata katolika u Grabovici

Foto: KTA

GRABOVICA – Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, 9. rujna 2023., u mjestu Grabovica pokraj Jablanbice, u župi Drežnica, predvodio je svetu Misu zadušnicu za 33 Hrvata katolika, civila, koje su u tom mjestu prije 30 godina, u noći sa 8. na 9. rujna 1993. ubili vojnici Armije RBiH.
U Organizaciji Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica 93. položeni su vijenci ispred spomenika na kojem su popisana imena žrtava nedavnoga rata te izmoljena molitva za pokojne – opijelo. Nakon obraćanja predsjednika spomenute Udruge, uslijedila je pobožnost Križnog puta.
Na mjesnom groblju u Grabovici svetu Misu zadušnicu predvodio je nadbiskup Tomo Vukšić uz koncelebraciju upravitelja župe Drežnica don Drage Ćurkovića i još desetak svećenika.
„Prošla su tri cijela desetljeća otkako je u ovom kanjonu bistre vode zloba pomućenih ljudskih umova, nasilno i na vrlo grub način, oduzela živote nezaštićenih civila. I mnogo puta do sada, osobito u povodu obilježavanja ove tragedije, u Grabovici i na drugim mjestima ponovljena su imena stradalih i zabilježene riječi, uzdasi i suze njihovih rođaka i prijatelja. Kroz to vrijeme u podnožju spomenika položeni su brojni vijenci, koji su izraz i znakovi našega pamćenja. Upaljene su i brojne svijeće, koje treperenjem svoga plamička vidljivo i simbolički naznačuju vjeru kršćana da njihove duše u vječnosti žive i čekaju uskrsnuće svojih tijela. Kroz sve te dane iz vjerničke pobožnosti proizašle su također brojne molitve, kojima nadodajemo i ovo Euharistijsko slavlje“, kazao je nadbiskup Vukšić na početku svoje propovijedi pod naslovom „Ne ponovilo se nigdje, nikada i nikomu više!“

„Nastavljaju se izgovarati riječi. Čuju se i dalje uzdasi i vide suze. Nastavljaju se paliti svijeće i polagati vijenci. A iz naše vjere u uskrsnuće i vječni život te iz svoga kršćanskoga poslanja da budemo svjedoci Božje ljubavi u svijetu, nastavljamo Gospodinu Bogu upućivati ponizne molitve koje, zajedno sa svim drugim znakovima našega poštovanja prema žrtvama i sjećanja na njihovu tragediju, te našega suosjećanja i solidarnosti sa članovima njihovih obitelji, naznačuju i našu najdublju želju, koja se pretače u poruku iz Grabovice, a glasi: Ne ponovilo se nigdje, nikada i nikomu više! I neka je svi čuju, poslušaju i primijene posvuda. Poput jeke iz ovoga dubokog kanjona, neka se ta naša molitva stalno uzdiže pred lice svemogućega Stvoritelja, Kralja mira i Gospodara života. Neka odzvanja što je moguće glasnije i dalje. Neka ona bude naš zagovor za pokojne iz Grabovice i za ratne žrtve svih naroda. Neka bude molitva za mir, utjeha ožalošćenima i brana protiv svih zlih nakana koje ugrožavaju ljudski život i dostojanstvo“, poručio je nadbiskup Tomo.
„Našoj molitvi za vječni smiraj svih pokojnika, za utjehu ožalošćenih, za zaštitu svakoga ljudskog života, za mir i slogu među narodima i državama, a protiv svakog oblika nasilja, iz vječnosti se sigurno pridružuju i duše žrtava iz Grabovice. Vjerujemo da je upravo to osnovna poruka ovih žrtava i svake slične tragedije bilo gdje na drugom mjestu. Vjerujemo da sve žrtve ratnih nasilja, kojima je oduzet život diljem Bosne i Hercegovine, žele i mole da naša budućnost bude bolja nego njihova prošlost. Na temelju povijesnog iskustva poznato je, da pravedni zakoni i njihova dosljedna primjena daju vrlo važan i odlučujući doprinos uspostavi pravde, društvene sloge i održanju mira među ljudima, narodima i državama. No jednako tako, isto iskustvo je učitelj, a brojne tragedije su dokaz, da sva ta izvrsna sredstva ipak nisu dovoljna i da je za pravedan mir potrebno više“, rekao je pastir Crkve vrhbosanske.
„Kršćanska nas vjera uči, da se trajan mir s drugim ljudima počinje graditi u onom trenutku kad čovjek vlastiti život, svoja razmišljanja i ponašanje uskladi s Božjim pravilima i tako uspostavi savez mira najprije s Gospodinom Bogom iz kojega potom proizlazi mir u vlastitoj savjesti. Taj savez mira uključuje odreknuće od zlih djela, koja čovjeka čine udaljenim i neprijateljski raspoloženim i prema Bogu i prema ljudima… Izmirenje s Bogom je dakle prva i najvažnija postaja izgradnje svakoga drugog oblika sloge, mira i prijateljstva… I na kraju ovoga razmišljanja, draga braćo i sestre, riječima svetoga Pavla pozivam: Ostanimo u toj vjeri utemeljeni te stalni i nepoljuljani u nadi evanđelja, koje se propovijeda svakom stvorenju pod nebom, i budimo ponosni i vjerni poslužitelji mira Kristova.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA