50 godina od blagoslova župne crkve u Buhovu

Foto: Crkva na kamenu

BUHOVO – Župa Buhovo pod zaštitom je Presvetoga Trojstva. Za proslavu titulara župe župnik don Damir Pažin organizirao je trodnevnicu. Prvu večer trodnevnice, 9. lipnja, misno slavlje predvodio je o. Stanko od Utjelovljenja (Pažin), bosonogi karmelićanin. Drugu večer trodnevnice, 10. lipnja, svetu Misu slavio je mons. Nikola Menalo, generalni vikar.
Večeras je na svetoj Misi u 18 sati započela treća večer trodnevnice i ujedno obilježavanje 50 godina od blagoslova župne crkve u Buhovu. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski. Pod Misom je pjevao župni zbor.
Na početku svete Mise sve je pozdravio župnik don Damir, osobito biskupa Petra zaželjevši mu dobrodošlicu u župu Buhovo. Istaknuo je da je 30. kolovoza 1972. ova župna crkva blagoslovljena i ove godine proslavlja 50 godina od blagoslova crkve. Kako ova župa ima svoga naslovnika Presveto Trojstvo, htjeli smo uoči ove župne svetkovine obilježiti ovu zlatnu obljetnicu. Prije nekog vremena ovoj župi darovali ste kip Presvetoga Trojstva koji sada resi naše svetište i prezbiterij. Danas je prigoda da Vam zahvalimo za sve što činite i što ćete činiti za ovu župu da ona živi i raste u svakom pogledu, istaknuo je župnik. Zatim je župnik pozdravio braću svećenike u koncelebraciji, širokobriješkog gvardijana fra Ivana Marića ml., don Ivana Kordića, župnika s Ledinca, don Antu Čarapinu, župnika iz Grljevića i don Stipu Galu, biskupijskoga kancelara. Pozdravio je sve okupljene vjernike kao i predstavnike vlasti.
U homiliji biskup Petar govorio je o važnosti svjedočenja vjere u otajstvo Trojedinoga Boga u svakodnevnom životu, u životu pojedinca ali i zajednice. Tajna Presvetoga Trojstva je razumljiva ne toliko našim glavama koliko našim srcima. Otajstvu Presvetoga Trojstva pristupamo srcem, pristupamo vjerom, pristupamo onome što nam je Bog sam objavio o svome životu. Čemu nas uči ova istina Presvetoga Trojstva? Uči nas da postoje tri različite osobe u jednome Bogu i da te tri osobe dijele istu jednu božansku narav. Da su suvječne i sujednake. Na koji način mi kao vjernici kršćani svojim ograničenim razumom možemo pristupiti ovoj istini vjere. Sve molitve u Crkvi počinju u ime Presvetoga Trojstva i sve molitve završavaju slaveći Presveto Trojstvo. I svi se sakramenti dijele u ime Presvetoga Trojstva. Biskup je iznio nekoliko primjera kako su sveci definirali i objašnjavali tajnu Presvetoga Trojstva. Istaknuo je da mi moleći Vjerovanje izričemo ono u što vjerujemo a to je upravo jedan Bog – Otac svemogući, Isus Krist – sin Božji, i  Duh Sveti. Gdje kršćanin pronalazi snagu za podnošenje i onih najtežih trenutaka u svome životu. Upravo u činjenici da je Bog izvor našega života i naše snage. I ako sve ono što živimo sjedinjujemo s Božjim životom, sjedinjujemo s Isusom Kristom, u Duhu sjedinjeni s drugima, onda nam sve ono postaje sigurnim izvorom blagoslova na ovoj zemlji.
Župnik je na kraju svete Mise zahvalio pjevačima, čitačima, ministrantima, mladima i svima koji su se uključili u organizaciju za ovu proslavu. Ministranti su biskupu Paliću uručili dar od cijele župne zajednice a župnik je sve pozvao na druženje i razgovor nakon misnoga slavlja.
Sutra, na svetkovinu Presvetoga Trojstva, titulara župe, svečanu svetu Misu u 11 sati predslavi don Rajko Marković, župnik župe Presvetoga Srca Isusova u potocima, Bijelo Polje.

Izvor: Crkva na kamenu