50 godina župe Buhovo

Foto: Cnak

BUHOVO – Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu proslavila je zlatni jubilej 13. listopada 2019. Naime, župa je osnovana 1969. godine odcjepljenjem od župe Rasno. Župni dvor izgrađen je 1970., a gradnja župne crkve s vjeronaučnom dvoranom započela je 1971. godine prema nacrtu ing. D. Antolkovića iz Slavonskog Broda i završena je za nešto više od godinu dana. Blagoslovljena je 30. kolovoza 1972. God. 1973. izgrađen je zvonik visok 20 m, a 1999. god. temeljito je obnovljen i pokriven bakrenim krovom. Crkva, koja ima oblik kružnog isječka s uvučenim svetištem, ponovo je pokrivena i preuređena u novije vrijeme kada su radovi završeni 2003. god. Danas dvorište crkve, župnoga dvora i cijeli okoliš uređeni su tako da izgledaju kao botanički vrt. Popločan je i trg oko crkve, gdje je i Gospina špilja, a poviše je spomenik u čast poginulima za slobodu svoga naroda. U župi su u 50 godina djelovala dvojica svećenika: prvi župnik don Tomislav Majić (1969.-1985.) i sadašnji župnik don Pavo Filipović (1985.-).
Slavlje ove velike obljetnice i posebnoga dana za župu započelo je svetom Misom u 11 sati. Uz dvojicu župnika i još nekoliko svećenika svetu Misu predvodio je biskup Ratko Perić. Crkva i dvorište bili su ispunjeni ponosnim i sretnim Bovčanima koji su se okupili u veliku broju na ovu proslavu, čak i oni koji se iseliše, kao i njihovi prijatelji, vjernici iz susjednih župa. Pjevao je župni zbor uz ravnanje generalnoga vikara don Željka Majića, koji je u mnogome pomogao župniku don Pavi kako bi sve prošlo u najboljem redu povodom ovoga zlatnog jubileja župe. Evanđelje je navijestio sin ove župe fra Stanko Ćosić.
Biskup Ratko u propovijedi govorio je o zahvalnosti: Bogu, Crkvi i dobročiniteljima. I zaista na ovaj dan župa Buhovo ima za što zahvaliti – toliki su darovi po Božjoj milosti tu izliveni.
Na kraju svete Mise riječi zahvale izrekao je najprije župnik don Pavo a zatim i prvi župnik don Tomislav. Zatim je uslijedilo polaganje vijenaca kod spomenika braniteljima gdje je izmoljena molitva i zapaljene svijeće.
Službeni dio programa proslave završio je svečanim otvaranjem vodovoda. Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, ujedno i jedan od domaćina, pozdravio je biskupa Ratka i sve prisutne. Vodovod su nakon blagoslova biskupa Perića otvorila djeca OŠ u Buhovu uz nazočnosti izaslanika sa svih razina vlasti, kako svjetovne tako i crkvene. Prigodno druženje je nastavljeno na igralištu uz pjesmu i ples.

Izvor: Crkva na kamenu