Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto posjetio Drvar

DRVAR – U povodu aktualizacije dva desetljeća dugog problema oko ponovne izgradnje porušene katoličke župne crkve u Drvaru, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto posjetio je 18. veljače 2017. taj grad u pratnji banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice.

U zgradi Općine Drvar, u uredu načelnika priređen je susret s općinskim načelnikom Goranom Broćetom na kojem su, osim dvojice visokih crkvenih predstavnika, bili nazočni predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, ministar u Vladi HBŽ Ivica Brešić, predsjednik Općinskog vijeća Nikica Bosnić, općinski vijećnici iz reda hrvatskog naroda Stijepo Vukančić i Berislav Bošnjak, drvarski župnik don Davor Klečina, te tajnici nuncija i biskupa Giuseppe Trentadue i Boris Jorgić.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru svi su se sugovornici složili da se problem izgradnje crkve u Drvaru bespotrebno predugo politizira, te da bi trebalo konačno odvojiti “političku trgovinu” od ovog pitanja, budući da se radi o jednom od osnovnih neupitnih ljudskih prava – prava na slobodu vjere i slobodno djelovanje jedne vjerske zajednice, oko kojega prava ne bi smjelo biti sporenja.

Nuncij Pezzuto izrazio je “veliko zadovoljstvo” što je kod svih nazočnih primjetio dobru volju i želju za dijalogom i rješavanjem ovog problema. Zahvalio je načelniku i Općinskom vijeću na učinjenom prvom koraku, budući da su prije dva tjedna donijeli odluku da će se u drugom ovogodišnjem tromjesečju odrediti lokacija za izgradnju crkve.

Zajednički je zaključak ovog sastanka da se svi stanovnici općine i županije, a osobito dužnosnici trebaju potruditi oko rada na općem dobru svih građana u Drvaru i županiji, na stvaranju ozračja povjerenja i suradnje, te da bi u tome duhu i ponovna izgradnja katoličke župne crkve u Drvaru trebala donijeti korist i dobro ne samo katolicima, nego svim građanima koji tamo žive.

Mons. Pezzuto najavio je svoj ponovni dolazak u Drvar za mjesec dana na proslavu patrona župe sv. Josipa, te izrazio želju da na proslavi opet vidi sve današnje sugovornike.