Bez jasne i potpune istine nema mira i pravde

Foto: prvi.tv

BILE KOD MOSTARA – U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma na Bilima kod Mostara, na lokalitetu Groblja mira, služena je sveta Misa i održana komemoracija za stradale Hrvate u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu. U svojoj propovijedi biskup mons. dr. Ratko Perić kazao je kako se do mira kao društvenog i religioznog cilja ne dospijeva bez krjeposti pravde.

“Nema mira ni pravde ako nema istine, jasne i potpune, povijesne i sadašnje, koja nas je jedina kadra osloboditi klevete i laži. Tko gradi na nepravdi i neistini taj gradi rat, a tko gradi na istini i pravdi taj gradi mir. Kristov je mir plod Kristova križa koji jednim krakom povezuje svijet s nebom, a drugim krakom povezuje sve nas na ovoj kugli zemaljskoj”, istaknuo je biskup Perić.

Prije svete Mise blagoslovljena je novoizgrađena crkva na Bilima, dok drugi sadržaji kompleksa Groblja mira, uključujući i 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, trebaju biti završeni sljedećih godina.

Na komemoraciji koja je uslijedila nakon svete Mise, predsjednik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine Ilija Vrljić podsjetio je da je na lokalitetu Bila, između Širokoga Brijega i Mostara, 2013. godine položen kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra Groblje mira, a nakon što su političke stranke hrvatskoga naroda ušle u vlast 2015. godine napravljen je veliki iskorak u izgradnji infrastrukture i uređenju platoa spomen obilježja.

Dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij fra Miljenko Stojić u svom je govoru istaknuo kako svaka žrtva zaslužuje dostojanstven pokop.

“Dosta je bilo patnje i rušenja. Došlo je vrijeme života u miru. Hoćemo li to moći? Hoćemo ako naše srce bude obraćeno i čisto. Zbog toga naše oči nisu uprte prema zločincima nego prema žrtvama. Svako ljudsko stvorenje zaslužilo je dostojan pokop, a dobri Bog sudit će i odlučivat će hoće li mu dati mjesto u svome kraljevstvu”, naglasio je fra Miljenko.

Današnjoj svetoj Misi i komemoraciji nazočili su brojni vjerski, kulturni i politički dužnosnici hrvatskog naroda, među kojima i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač, član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara.

Ministar Kovač kazao je kako je povijest učiteljica života, no, na žalost, njezine se lekcije brzo zaboravljaju.

“Žrtve treba staviti u prvi plan i prije svega njima treba odati počast. Svaka žrtva zaslužuje istinu. O istini se mora govoriti. Treba govoriti i o fašističkim, i o nacističkim, i o komunističkim zločinima”. kazao je ministar Kovač. Upozorio je na opasnost od manipulacije žrtvama i fabriciranja povijesti što je, kako je kazao, “ovih dana vidljivo u susjedstvu”.

Organizatori komemoracije bili su Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat te Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Izvor: Crkva na kamenu/Brotnjo.info