Blagdan sv. Ante proslavljen na Humcu

Foto: https://franjevci-humac.net/

HUMAC – Župa Humac proslavila je jučer nebeskog zaštitnika župe, crkve i samostana sv. Antuna Padovanskog. Svečano središnje misno slavlje u 11 sati prevodio je fra Jozo Grbeš provincijal Hercegovačke franjevačke provincije uz koncelebraciju većeg broja svećenika.
Proslava blagdana započela je služenjem svetih misa u 5, 6, 7, 8 i 9 sati ujutro, dok je najveći broj vjernika nazočio svečanom misnom slavlju u 11 sati, kojem je prethodila tradicionalna procesija s kipom svetog Ante.
Na početku misnog slavlja sve nazočne vjernike pozdravio je humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig, koji je na poseban način zaželio dobrodošlicu propovjedniku fra Jozi Grbešu.
„Zastanimo na čas! Sve ono što je najvažnije u vašem životu, bilo da je u pitanju snaga ljubavi, vjere, obitelji, Domovine ili Božanskoga u čovjeku, nije naša zasluga. Velike stvarnosti u našem životu su jednostavan dar, koje čovjeka mogu učiniti samo poniznim (…) Mi moramo biti drugačiji. Mi moramo imati dovoljno snage u sebi, dovoljno mudrosti da možemo govoriti istinu svome djetetu, u svojoj obitelji ili onome gore na vlasti ili onome za kojega nitko ne pita ili onome s kojim nitko prijatelj nije (…) Nemojte vjerovati nikada onima koji ugodno govore ali loše žive. Mi smo civilizacija koja sjajno piše, odlično govori, ali jako loše živi. Ako naši životi nisu naša poruka i ako naša poruka nije naša svakidašnjost onda uzalud sve ono što mi kažemo da jesmo. Jer princip života i zakon ljubavi počinje od mene, od moje obitelji, u mome domu, u mojoj župi, od onih koje ja zovem svojim prijateljima“, kazao je, među ostalim, u propovijedi provincijal.
Na kraju misnog slavlja humački gvardijan zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u proslavi spomendana Sv. Ante, posebno župljanima i propovjedniku, kojemu je u znak pažnje i sjećanja na ovo misno slavlje poklonio kip „sveca cijeloga svijeta“.

Izvor: Crkva na kamenu/https://franjevci-humac.net/