Blagoslovljen novi Križni put na Zvirićima u humačkoj župi

Foto: Kršni zavičaj

U podružnoj crkvi Svih svetih na Zvirićima, 6. kolovoza 2016. u 19 sati, blagoslovljen je Križni put, (ulje na platnu), koji je djelo Jure Paponje, apsolventa Likovne akademije na Širokom Brijegu u sastavu Sveučilišta u Mostaru.

Prije misnoga slavlja u okviru 14. Zvirićke večeri, na kojoj se okupljaju mještani i brojni odseljenici, slike je blagoslovio domaći franjevac trećoredac (koji djeluje u Zadru) fra Ivan Paponja. Slike poredane pred oltarom pokrivene ljubičastim papirom otkrivane su pojedinačno prije stajališnih molitava. One su uzete iz Pjesničkoga križnog puta, koji je sastavio mučenik Branko Klarić (Jesenice kod Omiša, 1912. – Bleiburg, 1945.), a na smjenu su ih čitali franjevački novaci s Humca i djevojke sa Zvirića.

Nakon toga umjetnik je smireno i uvjerljivo progovorio o svom oblikovanju Križnoga puta tijekom  minulih dvanaest mjeseci:

„…U tom vremenu stigao sam razmisliti o tome kakvu  poruku želim poslati sa svojim slikama… Isusovo Tijelo je mršavo i izduženo, kako bi se naglasila njegova patnja. Tlo je crvene boje, što simbolizira prolivenu krv na putu do Golgote… Kako se ide prema zadnjoj postaji, one gube boju, tako da su zadnje tri bez boje. Simbolika toga je približavanje Uskrsu. Zapravo boja simbolizira i grijeh, a nestajanje boje otkupljenje od grijeha. Da sam kojim slučajem radio i 15. postaju, ona bi bila potpuno bijela površina.

Najvažnija stvar u ovih slika jest izostanak Isusova lica, koje se ne vidi ni na jednoj postaji… Poruka je, da svatko i od nas nosi svoj križ kroza život, svatko prolazi na neki način svoju Golgotu, tako da, iako su ovo slike Isusova križnog puta, izostanak lica upućuje i na sve naše križne putove.“

Poslije umjetnikova govora student Ivan Herceg s Humca proživljeno je i potresno pročitao Golgotu Silvija Strahimira Kranjčevića.

Prigodnu propovijed o Isusovu preobraženju na Taboru održao je hrvatski misionar iz Švicarske (Lausanne) fra Vladimir Ereš. Za vrijeme svete Mise pjevao je i svirao (orgulje, gitare i mandoline) Zbor zvirićke mladeži. Crkva je bila puna domaćih i odseljenih, a u slavlju su sudjelovali humački gvardijan fra Velimir Mandić, mještani fra Žarko Ilić i fra Ivan Paponja, novački meštar fra Stanko Mabić s jedanaest novaka i trećoredski mladomisnik fra Jurica Galić iz Požege.

Nakon pričesti pročitana su imena dobrotvora, koji su darovali većinu postaja i Jurinim roditeljima Željku i Snježani pomogli podmiriti materijalne troškove.

Student Jure Paponja prošlogodišnjega je ljeta bez sigurne novčane osnove počeo raditi Križni put i odlučio ga darovati crkvi Svih svetih u rodnom selu Zvirićima. Na kraju valja spomenuti, kako u široj javnost nije poznato, da je do sada igdje itko sam izradio sve postaje Križnoga puta bez ičije narudžbe.

Zbog svega toga mladi umjetnik Jure Paponja zaslužuje zahvalnost svih Zvirićana. A sigurno i priznanje likovnih stručnjaka!

Žarko Ilić

Napomena: Priložena fotografija prikazuje Križni put pred oltarom i u pozadini iznad oltara sliku Hrvatski sveci i blaženici (ulje na platnu, 210 x 450 cm), koju je također izradio Jure Paponja 2013.

Izvor: Crkva na kamenu