Blagoslovljena crkva u Klepcima

Foto: Crkva na kamenu

KLEPCI – U subotu, 7. kolovoza, na svetoj Misi u 10 sati mjesni biskup msgr. Petar Palić blagoslovio je novoizgrađenu crkvu Imena Marijina u Klepcima. Klepci pripadaju župi Presvetoga Srca Isusova Čeljevo. Župa Čeljevo osnovana je 1974. godine a do tada sjedište župe bilo je u Klepcima. Župnik don Ilija Tomas započeo je gradnju crkve 1931. godine na starim temeljima a blagoslovljena je na čast Imena Marijina 1938. Drugi svjetski rat donio je brojne nedaće: župnika don Iliju četnici su najprije mučili a zatim i ubili, župnu crkvu i kuću spalili, vjernici su izbjegli u susjedna mjesta preko Neretve, pa i dalje u zapadnu Hercegovinu i Hrvatsku. Župa je nanovo zaživjela 1951. kada ju je počeo pastorizirati župnik Gabele don Aleksandar Boras. U župu je 1953. poslan mladi svećenik don Jakov Bagarić koji se svim silama dao na duhovnu i materijalnu obnovu župe. Stanovao je u Dračevu a Misu je slavio u groblju u Dračevu i u još nerazorenoj crkvi Imena Marijina u Klepcima. Nakon što su komunističke vlasti 1966. godine srušile staru crkvu Imena Marijina u Klepcima i dio materijala odvezli u nasip za izgradnju puta Čapljina – Metković, dobivena je dozvola za izgradnju crkve u Dračevu koja je sagrađena 1970.
Vjernici su se redovito okupljali na groblju pokraj obrisa temelja stare crkve i sa svećenicima slavili svetu Misu za svoje pokojne kao i za trojicu svećenika čiji su zemni ostatci ovdje pokopani: don Nikole Lazarevića, don Kleme Sumića i don Ilije Tomasa. U svibnju prošle godine nepoznati počinitelji devastirali su don Ilijin grob, zbog toga je Biskupski ordinarijat prije mjesec dana taj mauzolej obnovio. Postavljena je ploča s podatcima rođenja, službe i mučeničke smrti.
Župnik Čeljeva don Tomislav Ljuban, koji pastorizira i ovaj dio župe, na početku svete Mise pozdravio je biskupa Petra, sve svećenike u koncelebraciji, predstavnike civilne vlasti, sve župljane izrazivši radost povodom ovoga okupljanja te je naglasio kako je ovu neretvansku dolinu, ovu župu i njezine vjernike obilježio križ, molitva i žrtva, zato što su kao katolici uistinu pravi svjedoci vjere. Biskup Petar blagoslovio je crkvu a zatim i novi oltar. U propovijedi se osobito osvrnuo na Blaženu Djevicu Mariju kao uzor poniznosti i malenosti. Ova crkva blagoslovljena je u čast Imena Marijina. “Ime Marija ima u sebi egipatski korijen riječi mir, Miriam, što znači od Boga ljubljena. I ovo nas ime podsjeća da u Blaženoj Djevici Mariji blista sjaj božanske ljubavi. To je ogledalo u kojem možemo očitati Božju ljubav prema Mariji ali i prema svima nama. Dok danas blagoslivljamo ovu crkvu, dok se i mi sami izgrađujemo kao živa Crkva, molimo zagovor Blažene Djevice Marije da u svome životu iz dana u dan sve više ljubimo Boga, da iz dana u dan sve više rastemo u ljubavi.”
Na kraju svete Mise biskupu Petru župljani su darovali umjetničku sliku, rad akademskog umjetnika Ivana Križaneka. Župnik don Tomislav pozdravio je sve okupljene i zahvalio svima na pomoći gradnje ove nove crkve: generalnom konzulu Republike Hrvatske Marku Babiću, Vladi HNŽ-a, izaslanstvu Općine Čapljina na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na čelu s Edinom Ramićem, darovateljima Veselku Obradoviću za oltar, Niki Boškoviću za ambom, geodetu Šćepi Pažinu, Martinu Karačiću, braći Veljan na ugradnji keramike, firmama Elpro, Granitex, MN Trade, TF Ramljak, Rotim, Krlović, Caja, Econ inžinjering, Kevo estrih, Matić gradnja, Beton Perutina, Zec d.o.o., Geograd d.o.o., Danijelu Šimunoviću, Miji Šariću, Lazi Šimunoviću, Stanku Žiliću, svim župljanima na pomoći a osobito trojici Pera: Peri Brkiću, Peri Markoti i Peri Peštiću te mnogim drugima. Postavljene su i postaje križnoga puta u znak sjećanja na pok. Roberta Prcu a djelo su umjetnika Ilije Bule. Zahvala svima onima koji su radom i žrtvom ugradili sebe u klepačku crkvu, neka ih Gospodin nagradi stostruko.

Izvor: Crkva na kamenu