Blagoslovljena obnovljena kapelica iz 1881. godine i otkrivena skulptura “žena s burilom”

Foto: Portal Rasno

RASNO – U sklopu blagdana sv. Franje i programa “Kulturne priredbe na spomeničkoj baštini” danas je u Rasnu svečano otkrivena skulptura “žena s burilom”, te blagoslovljena obnovljenja kapelica iz 1881. godine.

Skulpturu je otkrila najstarija žena u Rasnu, devdesetčetverogodišnja Mara Musa, uz asistenciju dekana Likovne akademije prof. Stjepana Skoke te uz pratnju članica HKUD Biloševica. Blagoslov i svečanu Misu u obnovljenoj kapelici predvodio je don Željko Majić, tajnika mostarske biskupije i izaslanik biskupa Ratka Perića.

Točno prije 100 godina u Hercegovini je, a tako i u Rasnu, vladala nezapamćena suša koja je prouzročila glad. Danas, kad je u Rasnu i okolnim selima izgrađena vodovodna mreža i dovedena pitka voda, u znak zahvalnosti našim majkama, našim materama, u autentičnom hercegovačkom selu podignut je kameni spomenik “Žena s burilom”.

Autor kiparskoga rješenja je umjetnik Anđelko Mikulić, a stručni suradnik akademski kipar Stjepan Skoko, dekan Likovne akademije Sveučilišta u Mostaru.

Nositelj projekta je Hrvatsko društvo čuvara baštine u sklopu realizacije aktivnosti “Kulturne priredbe na spomeničkoj baštini”. Kameni je blok dimenzija 1x1x2 metra izvađen u kamenolomu “Muša” u Crnim Lokvama, a obradila ga je tvrtka Dinarakamen.

Pripremu i računalnu obradu uradio je Rade Šaravanja, a strojnu obradu skulpture kamenoklesarska radnja AG Kamen Široki Brijeg d. o. o. Visina je kamene skulpture 1,8 metara, a s postoljem 2,1 metar. Ukupna težina je cca 1.500 kg.

“Više od jednog stoljeća te su žene na svojim leđima svakodnevno nosile svježu vodu do svojih domaćinstava i tako s vremenom postale dio seoske memorije. Ova skulptura bit će trajan spomen na tisuće žena iz Hercegovine koju su bile hraniteljice obitelji te će novim naraštajima, kao i brojnim turistima dočarati kako se nekada voda dopremala do kućanstava. Dolazeći na bunare žene su nosile rublje za pranje, a vraćale se s vodom u burilu na leđima” – kazao je Ivan Dugandžić voditelj ovoga projekta. Te je dodao:

“Prisjećamo se tih vremena te ovom kamenom skulpturom žene s burilom  želimo zahvaliti našim majkama, vrijednim ženama koje su u prošlim vremenima podnijele ogroman teret i žrtvu kako bi svojoj djeci, svojim obiteljima, osigurale ono najosnovnije za život, kao što je voda.” Na kraju svečanosti, na platou između groblja i stare Fratarske čatrnje, na mjestu stari derneka na Rasnu, nastupalo je HKUD Biloševica.

Obnovljena kamena kapelica iz 1881. godine

Prvu je kapelicu u groblju Kremenje 1881. godine podigao župnik  fra Ilija Skoko s vjernim pukom. Veličina joj je bila 6×4 metra. Ona je služila kao župna i grobna kapela. U groblju su se obično slavile pučke Mise, krizma, mlade Mise i drugi obredi sve do 1961. godine, kada je izgrađena župna crkva. Na žalost, oko godine 1968. godine porušena je kamena kapelica, a na istom je mjestu podignuta “betonska” kapelica.

Ta  kapelica u groblju Kremenje bila je u dosta lošem stanju. Na njoj nije izveden nikakav zahvat od 1969. godine. Problem je bio loš krov, zidovi, narušena statika i velika količina vlage u kapelici. Kako je građevina vapila za obnovom, na blagdan Svih Svetih 2013. godine župnik fra Ignacije Alerič, pokrenuo je prvu inicijativu. Udruga Hrvatsko društvo čuvara baštine prihvatila je ulogu vođenja projekta. Nacrte i projektnu dokumentaciju izradili su inženjeri Ante Musa i Ivan Dugandžić, koji je ujedno vodio i pratio realizaciju projekta. Mentor projekta bio je prof. dr. Ivo Čolak s Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Glavna sredstva osigurana su preko javnih poziva/natječaja Ministarstva prosvjete, kulture i športa  županije Zapadno-hercegovačke, Federalnog ministarstva kulture i Sektora za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH te potpore JU Coming i grada Širokog Brijega. Dio novca preko župnog ureda Rasna uplatili su sami mještani.

Kamenoklesarske radove izvodili su majstori Ivan Martinović (glavni majstor) i Ivan Petrušić (pomoćni majstor).  Krovopokrivačko radove  je izvodila tvrtka “Raspudić” iz Ljubuškoga. Otvori su izrađeni u radnji Dualmont, a žbukanjesu izveli “Bosan i Goje” s svojom ekipom.

Foto i tekst: Mario Brkić / Portal Rasno

 

Izvor: Crkva na kamenu/Portal Rasno