U Blaževićima proslavljen sv. Luka

Foto: http://www.grude-online.info/

BLAŽEVIĆI – U srijedu, 18. listopada, u mjestu Blaževići kod Drinovaca, bilo je veoma svečano. Dan vedar. Vrijeme ugodno i toplo. Već od ranoga jutra mnoštvo automobila stizalo je iz smjera Drinovaca i Sovića u Blaževiće.

Osjećaj ponosa i radosti bio je vidljiv na licima Blaževićana i Kongorana jer se slavi sveti Luka, zaštitnik njihove filijalne crkve, a ujedno i proslava završetka njezine obnove. Crkva sv. Luke u Blaževićima sagrađena je 1988., a posvećena 4. lipnja 1989. Plan crkve izradio je arhitekt Ivan Spajić, a radove je vodio tadašnji župnik fra Dobroslav Begić.

Sveto misno slavlje, koje je započelo u 11 sati, predvodio je fra Bože Milić, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru. U vrijeme njegova župnikovanja u Drinovcima radio je mnogo na obnovi crkve zajedno s Blaževićanima i Kongoranima. Rekonstrukciju crkve započeo je u ljeto 2016. U koncelebraciji s fra Božom bili su fra Josip Mioč i don Slavko Majić.

Misno slavlje svojim pjevanjem pratio je župni zbor iz Drinovaca i Bilog Greba pod ravnanjem fra Velimira Bagavca.

U svojoj propovijedi fra Bože je istaknuo svetoga Luku kao evanđelista Kristove blagosti. Potaknuo je okupljene vjernike da se ne predaju očaju nego da budu borci u životu.

Na kraju svete Mise riječi zahvale uputio je župnik fra Josip Mioč nakon kojega je fra Bože blagoslovio sve predmete koje su vjernici donijeli i sav okupljeni puk Božji.

Nakon svete Mise domaćini, stanovnici sela Blaževići i Kongora, pripremili su za sve okupljene objed. Uz dobro ozračje te dobru hranu i pjesmu vrijeme je brzo prošlo. Veliko hvala stanovnicima ovih sela što su svim hodočasnicima iskazali dobročinstvo i srdačno ih dočekali. Od srca neizmjerno hvala za svaki dar kojega su vjernici i institucije ugradili u izgradnju i obnovu ove crkve, priopćeno je iz župe Drinovci.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.grude-online.info/