Bogoslovi iz Sarajeva u posjetu mostarskoj župi Sv. Mateja

Foto: KTA

MOSTAR – U nedjelju, 24. travnja 2016. grupa bogoslova Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva, predvođena vicerektorom vlč. Markom Mikićem, posjetila je župu sv. Mateja apostola u mostarskom naselju Rudnik. Među bogoslovima bio je i sin ove župe Ivan koji je bogoslov pete godine. Cilj ovoga posjeta bilo je predstavljanje Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa i promocija duhovnih zvanja.

Goste je po dolasku dočekao župnik vlč. Ivica Boras koji je i sam proveo nekoliko godina svoga studija i priprave za svećeništvo u Sarajevu.

U ispunjenoj crkvi sv. Mateja Euharistijsko slavlje predvodio je profesor crkvene povijesti dr. sc. Božo Goluža u koncelebraciji s vicerektorom Mikićem. Bogoslovi su služili kod oltara i čitali čitanja, a bogoslovska klapa “Stadler” animirala je liturgijsko pjevanje pod svetom Misom.

Osvrćući se na proglašeno Evanđelje don Božo je istaknuo da su kršćani pozvani biti prepoznatljivi u ovome svijetu po ljubavi.

Na kraju misnoga slavlja župnik don Ivica zahvalio je predvoditelju, bogoslovima i vjernicima koji na bilo koji način pomažu Vrhbosansko bogoslovno sjemenište.

Nakon svete Mise bogoslovi su u crkvi održali kratki koncert i na taj način predstavili bogosloviju ali i posvjedočili radost svoga poziva. Poslije programa u crkvi uslijedilo je druženje s mladima u župnom uredu.

Večernju svetu Misu predvodio je vlč. Marko Mikić koji je okupljene vjernike upoznao s važnom ulogom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u životu krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini te im predstavio život bogoslova među kojima ima svećeničkih kandidata i iz pojedinih biskupija izvan BiH. Tumačeći nedjeljna misna čitanja u prigodnoj je homiliji istaknuo ljubav kao temeljni poziv i svakodnevni zadatak kršćanina u obitelji i izvan nje.

Župnik don Ivica je na kraju svete Mise zahvalio vicerektoru Mikiću i bogoslovima na dolasku. Uputio je riječi zahvale i vjernicima te ih potaknuo da molitvama i materijalnom pomoću nastave podržavati Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu. Klapa “Stadler” animirala je liturgijsko pjevanje, a i nakon ove svete Mise uslijedio je kratki koncert. Posjet je završen druženjem u župnom uredu.

Tijekom dana bogoslovi su posjetili dvije mostarske župe: župu Krista Dobrog Pastira u naselju Cim i katedralnu župu Marije Majke Crkve. U Cimu ispred novoizgrađene crkve dobrodošlicu im je zaželio župnik don Ivan Perić te ih proveo kroz crkvu i predstavio im župu. U mostarskoj katedrali primili su ih župnik mons. Luka Pavlović i kapelan don Josip Čule. Župnik Luka je predstavio povijest župe i gradnju katedrale.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA