Četvrta korizmena nedjelja u Hrasnu

HRASNO – Već smo duboko ušli u korizmeno vrijeme, kako, svojim nazivom, i ova Četvrta korizmena nedjelja – Sredoposna – govori. Uvjeren sam kako će ovaj naš korizmeni, pokornički hod, u Svetište Kraljice mira u Hrasnu, donijeti dobre plodove obraćenja i po osobnim nakanama i molitvama kao i općim nakanama ovoga Hodočašća. I ove nedjelje, 31. ožujka, ovo je naše Svetište oživjelo i živjelo zajedništvo pobožnosti, molitve i sakramenata. Dragi nas je Bog, i ove nedjelje, obdario lijepim vremenom, suncem obasjano Svetište, odjekivalo je od molitve i pjesme. Uz hodočasnike iz župa koje su došle po rasporedu: Aladinići, Prenj i Trebinje (barem ćemo ga spomenuti!) te Čapljina koja se ove nedjelje priključila, mnoštvo je vjernika-hodočasnika iz ove kao i iz drugih župa i mjesta. Lijepo vrijeme je ohrabrilo mnoge koji su se pješice zaputili na ovaj vjernički susret.
U 15 sati, prenjski ministranti, s procesijskim križem i svijećama, poredali su se ispred Spomenika gdje je počela pobožnost križnoga puta. Pobožnost su predvodili prenjski i aladinićki župnici, don Mile Vidić i don Stipe Gale, naizmjenično. Prigodnu pjesmu, uz postaje, “Stala plačuć”, predvodio je mo. don Dragan Filipović, župni vikar župe Čapljina. I ove nedjelje je povorka hodočasnika, uz postaje križnoga puta, ispunila cijelu stazu. Uobičajeno, pred kipom Kraljice mira, izmoljena je završna pjesma. Hodočasnici su pozvani na lagano spuštanje niz Gradinu, a svećenici na zauzimanje svojih mjesta za svetu Ispovijed. Silazak je praćen pjevanjem “Gospina plača”.
Budući da je lijepo vrijeme, i danas su svećenici ispovijedali vani dok je, za to vrijeme, u crkvi trajala pobožnost pred otvorenim Svetohraništem koju je, opet, predvodio don Vinko Raguž, dračevski župnik. Na raspolaganju za svetu Ispovijed bili su sljedeći svećenici: don Mile Vidić (Prenj), don Stipe Gale (Aladinići), don Đuro Bender i don Josip Radoš (Gradina), don Bernard Marijanović (Ravno-Trebinja), don Gordan Božić (Domanovići), don Dragan Filipović (Čapljina), don Tomislav Ljuban (Čeljevo), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Ivica Puljić (Neum) i don Antun Pavlović (Hrasno). Svake nedjelje bude dosta ispovijedanja ali, četvrta i peta korizmena su posebne jer se bliži uskrsna Ispovijed i mnogi to čine u ove dvije nedjelje.
Kada je završilo ispovijedanje, zvonima je najavljen početak misnoga slavlja. Crkva je potpuno ispunjena kao i kor, a vani mnoštvo koje se primaklo vratima crkve te tako pobožno pratilo i sudjelovalo u slavlju. Svetu Misu predvodio je i propovijedao don Bernard Marijanović, a u koncelebraciji su bili don Mile Vidić, don Stipe Gale i don Antun Pavlović. Ministranti, u pobožnosti križnoga puta i u svetoj Misi, bili su iz župe Prenj s tim da su im se u svetoj Misi priključili i neki hrašanjsko-neumski ministranti. Misna čitanja su čitali župljani župe Prenj, a molitvu vjernika župljani Aladinića. Evanđelje je navijestio don Mile Vidić.
Na kraju svete Mise hodočasnike je pozdravio i zahvalio župnik domaćin. Slava i hvala dragom Bogu i na daru ovako lijepog vremena kao i predivnom i blagoslovljenom zajedništvu u molitvi, pobožnosti i sakramentima. Župljanima je ponudio župne oglase te predvodio molitvu za župljane preminule u proteklom tjednu.
Peta korizmena nedjelja donosi završno Hodočašće koje nam dovodi u Svetište župe Domanoviće, Ravno i Trebinju. Zasigurno će biti puno i drugih hodočasnika kako iz ove župe, tako i iz okolnih. Mnogi će željeti te nedjelje pristupiti svetoj Ispovijedi pa molim svećenike, koji god mogu, da budu vjernicima-hodočasnicima na raspolaganju.
U radosti čekajući naredni susret.
Bog bio s vama!

Izvor: Crkva na kamenu/hrasno.info