Četvrta nedjelja pokorničkoga hodočašća u Hrasno

Foto: Hrasno.info

HRASNO – Polako idemo prema kraju ovoga korizmenog hoda, kroz pokornička hodočašća u Svetištu Kraljice Mira. Ostala nam je još samo jedna nedjelja!

Prošle nedjelje, 26. ožujka, četvrta korizmena nedjelja – Sredoposna, okupila je, u Svetištu, lijep broj hodočasnika bez obzira što nam vremenske prilike nisu bile naklonjene. Vrijeme oblačno, prilika za kišu! Mnogi prate moderne mobilne aplikacije koje su omogućile praćenje vremenske prognoze i po mjestima i po satima! Ipak, bit će kako Bog dade! Hvala Mu! Istina, skloni smo gotovo sve gledati jednostrano! S jedne strane, odgovaralo bi nam lijepo vrijeme zbog lakšega i ljepšega odvijanja sadržaja u Svetištu, s druge strane, kiša je veoma potrebna zemlji, u koju ovih dana marne ruke stavljaju sjeme, da bi dala dobar plod! Tko bi nam ugodio?!

Četvrte korizmene nedjelje u Hrasnu su prema službenom rasporedu župe: Prenj, Aladinići i Trebinje, tu su krizmanici iz župe Studenci sa svojim župnikom don Ivanom Štironjom, desetak župljana katedralne župe iz Mostara sa župnim vikarom don Davorom Berezovskim kao i brojni hodočasnici iz ove, okolnih i drugih župa. Treba svakako spomenuti hodočasnike koji su stigli pješice u Svetište! Lijep ih je broj koji, svake nedjelje, dolaze pješice, među njima su i dvojica župnika!

Kiša je već pomalo padala pa prestajala! Unatoč toj neizvjesnosti, hoće-neće, čini se da se hodočasnici ne boje zaputiti uz Gradinu. Srećom, nema vjetra! Sve je pripremljeno pa, u predviđeno vrijeme, počinje pobožnost Križnoga puta, uobičajeno, pred Spomenikom. Pobožnost predvodi don Marko Šutalo, župnik župe Aladinići. Petnaestak ministranata, s križem i svijećama, predvode hodočasničku povorku. Pjevanje, uz postaje križnoga puta, vode članovi župnoga zbora župe Aladinići. Kiša lagano pada, ponekad i pojača, hodočasnički kišobrani zvone od kapljica kiše ali, ne ometa pobožni hod uz Gradinu. Završna je molitva na Gradini, pred kipom Kraljice Mira.

Odmah po završetku pobožnosti Križnoga puta svećenici su zamoljeni da budu na raspolaganju hodočasnicima za svetu ispovijed. Bilo je petnaest svećenika na raspolaganju vjernicima: don Marko Šutalo i don Ante Čarapina (Aladinići), don Anđelko Planinić (Prenj), don Pero Pavlović (Ravno i Trebinja), don Ivica Puljić (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Pero Marić (Hutovo), don Damjan Raguž (Rotimlja), don Vinko Raguž (Dračevo), don Tomislav Ljuban (Čeljevo), don Ivan Štironja (Studenci), don Davor Berezovski (Katedrala – Mostar), don Milenko Krešić (prof. sarajevske Bogoslovije), don Ivo Šutalo (Trebinje) i don Antun Pavlović (Hrasno). I ove nedjelje su župljani ove župe omogućili hodočasnicima osvježenje u caffeu Svetišta.

Budući da je ispovijedanje završilo ranije, a i kiša je počela jače padati, nije se čekalo predviđeno vrijeme za svetu Misu nego je znak zvonâ, nešto iza 16 sati, pozvao vjernike u crkvu na euharistijsko slavlje. Svetu Misu predvodio je don Ivo Šutalo, župnik župe Trebinje i biskupski vikar Trebinjsko-mrkanske biskupije. U koncelebraciji su sudjelovali: don Marko Šutalo, don Ivan Štironja, don Davor Berezovski, don Milenko Krešić i don Antun Pavlović. Ministranti iz župe Aladinići, smjestili su se u prve klupe. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi aladinićkog župnog zbora uz podršku okupljenih vjernika.

Domaćin je na kraju svete Mise zahvalio dragom Bogu na daru zajedništva ovoga dana i svim sudionicima zajedništva na pobožnom i lijepom sudjelovanju. Podsjetio je da se sljedeće nedjelje završavaju korizmena pokornička hodočašća i pozvao na dolazak kako bi se zajedno završio ovaj pokornički korizmeni hod.

Sljedeće nedjelje, završavajući pokorničko hodočašće u ovoj korizmi, po službenom rasporedu, dolaze župe Domanovići, Ravno i Trebinja.

Izvor: Crkva na kamenu/Hrasno.info