Da ne zna ljevica što čini desnica!

Foto: Crkva na kamenu

GABELA – Don Ante Đerek, gabeoski župnik od 2012. godine, u ime Gabeljana u crkvi sv. Stjepana prvomučenika u nedjelju 3. travnja 2016. u 11.00 sati ovim je riječima pozdravio biskupa Ratka Perića:

Oče biskupe, pozdravljam Vas u ime naše župe i u ime svih nas nazočnih. Došli ste svima nama, a u prvom redu našim krizmanicima, koji ove godine završavaju svoje osnovno školovanje i odlaze u srednje škole i zanate, kako bi se osposobili živjeti ljudskim i vjerničkim životom.

Naš svijet jest svijet mijena, potresa, posrtaja, padova i potonuća;

svijet ponuda: od ponude do ponude – dok nam ne naude;

svijet oglasa: neka se samo talasa:

od radosti do radosti – dok nam u grlu ne zapne kost žalosti.

Na sve strane obmane i varke da nam unište naše sanke.

Na dolasku: glasan krik: evo me, svijet moj!

Na odlasku – žaloban jecaj: zbogom, svijete moj, sjeno i obmano!

Ispod podvučene crte piše: sav trud bijaše uzalud!

U glavi ostade tama

U duši čežnja

U srcu želje, u nebeskom svijetu

Uživati sreću i veselje.

Molimo, vapimo: Tko će nas dovesti u raj!?

Spasitelj naš na vapaj naš odgovara:

‘Branitelj – Duh Sveti – koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas u svemu i dozivati vam u pamet sve što vam rekoh…’ (Iv 14,26).

Oče biskupe, Vi ste Duha Svetoga izaslanik.

On po Vašim rukama danas u duše naših krizmanika donosi sedam svojih darova.

Povedite sve nas u slavlje otajstva našega spasenja!  

Pozdravile su i dvije predstavnice krizmanika, i cvijeće uručile biskupu, i pjevale pripjevni psalam, članice župnoga zbora, koji ispunja crkvu radosnom uskrsnom pjesmom s kora. Sedam krizmanika i sedam krizmanica. Oni čitaju misna čitanja i mole molitve vjernika.

Iz propovijedi. Živio neki svetac u dalekoj zemlji. Bogu omilio. Eto toliko omilio da mu se Isus ukazao, doduše u snu, u noći. I rekao mu da je zadovoljan njegovim životom. I neka izrazi kakvu svoju želju koju će mu Isus uslišiti. Svetac se našao u škripcu: što zaželjeti da bude po volji Božjoj. I padne mu na pamet da rekne Isusu onu njegovu uzrečicu: Kada daješ milostinju, “neka ti ne zna ljevica što čini desnica” (Mt 6,3). Isus se vratio u nebo, a svetac nastavio živjeti svetim životom. Kada je umro i stigao u nebesku diku, pozdravio je Isusa koji mu je uručio zasluženu nagradu. Nakon nekoga vremena, koje se inače utopilo u vječnost, u nekoj posebnoj audijenciji, ovaj naš svetac upita Isusa – ako mu hoće reći, razumije se – što je učinio kada mu je ovaj svetac na zemlji izrazio osobnu želju da mu “ne zna ljevica što radi desnica”. Isus mu je odgovorio: Učinio sam da tvoja sjena koja bi pala na bilo kojega bolesnika izliječi bilo koju vrstu bolesti. A da ti to nisi ni znao. Nije znao ni ozdravljenik. Sjena od tvoga ogrtača!

Upravo smo takvo nešto pročitali u današnjem prvom čitanju iz Djela apostolskih 5,12-16: “I sve se više povećavalo mnoštvo muževa i žena što vjerovahu Gospodinu tako da su na trgove iznosili bolesnike i postavljali ih na ležaljkama i posteljama ne bi li, kad Petar bude prolazio, bar sjena njegova osjenila kojega od njih. A slijegalo bi se i mnoštvo iz gradova oko Jeruzalema: donosili bi bolesnike i opsjednute od nečistih duhova, i svi bi ozdravljali.” Od sjene Petrove! Kako su tek bolesnici ozdravljali ako bi ih Petar dotaknuo rukom!

Te je riječi biskup izgovorio za vrijeme sv. Mise a prije nego je podijelio sakrament sv. krizme. Napose je krizmanicima naglasio da surađuju s darovima Duha Svetoga. Bog nam daje svoj dar, a mi uzvraćamo svojim radom, koji je opet svojevrstan Božji dar. I najbolje je da nam ne zna ljevica što radi desnica. Da učinimo dobro drugima ne gledajući tko je tko. Da izvratimo pun džep pred siromahom. Što se pokažemo mudrijima, razboritijima, jačima i neustrašivijima u svjedočenju i obrani vjere, poput sv. Stjepana đakona i prvomučenika, to smo bolje proveli u život darove Duha Božjega primljene u sv. krizmi.

Župa  Gabela spominje se u 16. stoljeću. Obnovljena je 1854. godine. Crkva je na brijegu sagrađena 1903. Tijekom vremena rušena i obnavljana.

Poslije objeda u župnom dvoru, gdje su sudjelovali i susjedni svećenici don Marko i don Ivan, don Drago i don Dragan, biskup je potpisao župne knjige i račune koje je tri dana prije toga detaljno pregledao generalni vikar don Željko Majić. Prema izvješću župnika don Ante u prošloj 2015. godini župa Gabela imala je vjernika-katolika: 878; ženidaba: 4; krštenja: 8; prvopričesnika 11; krizmanika: 12; sprovoda: 19.

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM