Đakonsko ređenje u Karmelu sv. Ilije

KARMEL SV. ILIJE – U crkvi sv. Ilije u Karmelu na obalama Buškoga jezera za đakone zaredio je mostarsko-duvanjski biskup i stalni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić dvojicu kandidata iz Karmelićanskoga reda sa sjedištem u Remetama u Zagrebu. Jedan je kandidat iz Zagreba i to Marko Maglić, a drugi iz Stoca Stanko Pažin. Kako je po dvojici karmelićana, đakona i domalo svećenika, lijepo povezana naša metropola Zagreb s njihovim i našim Karmelom sv. Ilije, te sa Stocem u istočnoj Hercegovini, čemu se istinski radujemo zahvaljujući Bogu za darovane ove hrabre mladiće, koji su po svome narodnosnom identitetu braća, kao i po redovništvu, a ponad svega svećeništvu u koje su već ušli po đakonatu.
Misno slavlje otpočeo je biskup Petar u 11 sati u subotu 24. listopada 2020. u samostanskoj crkvi, čije je uređenje iznutra pod vidom sakralne umjetnosti u tijeku. U svetoj Misi sudjelovalo je 12 svećenika, među kojima su bila i trojica svećenika iz buškoblatskih župa, što nas je podsjetilo na Dvanaestoricu koji su krenuli s Isusom u naviještanje riječi Božje do na kraj svijeta. S vremenom su se u njihovo društvo uključila i sedmorica đakona, prema Djelima apostolskim sv. Luke i knjizi Didahe (Nauk Gospodnji dvanaestorice apostola) s kraja 1. i/li početka 2. st. kao pomoćnici u tome velikome i važnome djelovanju unutar mlade Pracrkve u razvoju i rastu. Biskup Petar je u svojoj propovijedi spomenuo ove povijesne činjenice vezane za đakonat kao prvi stupanj svećeništva, te naveo sve što pripada njihovoj službi: naviještaju evanđelje za vrijeme svete Mise, drže propovijed, pričešćuju vjernike na Misi, obavljaju krštenja, sudjeluju u vjenčanjima, pohađaju bolesnike, predvode sprovode i dr. Đakonat ove dvojice novoređenika prolazna je označnica, jer oni se pripremaju i za prezbiterat, što će uslijediti do Petrova sljedeće godine. Stoga je biskup Petar pozvao sve na molitvu za njih da izvrše sve što Bog, Crkva i redovnička zajednica traže od njih sada i u budućnosti.
Za vrijeme ovoga misnog i ređeničkog slavlja pjevao je Župni zbor župe sv. Ante u Grabovici pod ravnanjem župnika don Blaža Ivande. Njihovo pjevanje pohvalio je i Biskup, svi prisutni svećenici, kao i članovi rodbine dvojice đakona, te vjernici kojih je bilo manje zbog epidemioloških mjera. Članovi Zbora uslikali su se nakon Mise s Biskupom i novim đakonima svete Crkve.
Prior Karmela o. Jakov Kuharić na kraju Mise izrekao je zahvale Bogu, zatim biskupu Petru, prisutnu svećenstvu i redovništvu, puku, pjevačima i ređenicima s njihovom cijenjenom rodbinom.
Poslije Mise uslijedio je ručak za sve prisutne svećenike na čelu s Biskupom i uzvanike, među kojima su bili i spomenuti pjevači. Na kraju ovoga bratskog druženja, zahvalivši Bogu na svemu i ovome lijepome događaju u Karmelu sv. Ilije biskup Petar sa svojim tajnikom don Domagojem Markićem, otputovao je, kako je rekao, u “svoju treću zaduženu biskupiju” rasprostrtu po otocima Hvaru, Braču i Visu.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-stolac.com/