Dan Nadbiskupskoga sjemeništa “Petar Barbarić”

Foto: Ljubuški portal

TRAVNIK – U četvrtak, 20. travnja 2017., u prepunoj sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage  u Travniku svečani misnim slavljem obilježen je Dan Nadbiskupskoga sjemeništa “Petar Barbarić” u Travniku  i 120. obljetnica prelaska Sluge Božjega Petra Barbarića u vječni život.  Svetu Misu  predslavio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Svečanost je započela u 9 sati susretom župnika, sjemeništaraca i odgajatelja.

Prije svete Mise Matija Petrović, učenica iz Petrovog rodnog Klobuka pročitala je svoj sastav na temu postizanja svetosti vršenjem svojih svakodnevnih dužnosti te je nakon toga  pozdrav i dobrodošlicu kardinalu Puljiću i svim nazočnima uputio je rektor vlč. Željko Marić.

U svojoj  propovijedi nadbiskup Puljić je između ostaloga govorio kako savjesno vršenje svojih svagdašnjih dužnosti dovodi do svetosti, jer tko je poput Petra Barbarića vjeran u malom, ući će u radost Gospodara svoga. Uzeo je za primjer proljeće koje je kao duša, a led su naši grijesi koji nam dušu zaleđuju.

Nakon misnoga slavlja izvedena je koreografsko-poetska drama “Travnička nadbiskupska gimnazija” prema motivima Travničke spomenice, zapisima prefekta oca Antuna Puntigama te Andrićeve “Priče o kmetu Simahu” protkane detaljima života Petra Barbarića, uz znamenite pjesme posvetnice Rajska Djevo i Do nebesa nastale u travničkom sjemeništu. Dramu su izveli sjemeništarci, zatim dramska sekcija osnovne škole, dramska sekcija Gimnazije, sjemenišni zbor Petar Perica i mješoviti zbor Katoličkoga školskog centra. Dramu su pripremili gosp. Anto Bilić, kazališni djelatnik, prof. Sanja Ledić, voditeljica dramske sekcije i gosp. Vlatka Čabro, voditeljica zbora.

Na Veliki četvrtak 15. travnja 1897. u 23. godini života od tuberkuloze pluća preminuo je sjemeništarac Petar Barbarić, već za života na glasu svetosti. Tako će o njemu pisati već tri godine nakon njegove smrti o. Antun Puntigam D.I. koji je bio tri godine duhovnik Časnog Sluge Božjega Petra Barbarića. Upravo je ta knjiga oca Puntigama bila osnova za kasnije postupke Crkve. Proces je dovršen 1943. godine i sva dokumentacija je poslana u Rim. Zbog ratnih prilika, a i zbog nestanka tijela kojeg su sakrile komunističke vlasti s ciljem da se prekine njegovo štovanje. Tek će 1998. godine biti pronađen kovčeg s tijelom Petra Barbarića. Radostan događaj zbog pronalaska tijela Sluge Božjega Petra Barbarića aktualizirao je u domovinskoj Crkvi njegov proces za proglašenjem blaženim i shvaćen je kao ozbiljan poticaj Božje providnosti da treba nastaviti s procesom za njegovu beatifikaciju – kazao je o. Božidar Nagy. Postupak je obnovljen i sada se intenzivno privodi svome završetku kako u Sarajevu, tako i u Rimu.

U petak, 21. travnja, Katolički školski centar “Petar Barbarić” u Travniku proslavit će svoj dan. Program proslave započet će svetom Misom u 18 sati u sjemenišnoj crkvi. Nakon misnoga slavlja u 19 sati bit će upriličena Svečana akademija, a zatim domjenak.

 

Izvor: Crkva na kamenu/hip.ba