Dan Trebinjske biskupije

TREBINJE – Premda je bilo oblačno i kišovito vrijeme, a s druge strane tmurno stanje zbog viroze, u trebinjsku katedralu ove se godine za proslavu sv. Mihovila ipak okupilo stotinjak vjernika iz Trebinja, s područja Trebinjske biskupije i iz dubrovačkoga kraja. Proslava sv. Mihovila, zaštitnika Trebinjske biskupije kao i Dan Trebinjske biskupije ove su godine obilježeni 27. rujna u 12 sati kao što je to uobičajeno. Iz epidemioloških razloga Biskupija nije organizirala masovno hodočašće vjernika kako ne bi došlo do neželjenih posljedica zaraze.

Svečanu svetu Misu u 12 sati predslavio je novoustoličeni mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj mons. Petar Palić u koncelebraciji s petnaestak svećenika s područja Trebinjske biskupije.

Katedralni župnik i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju don Ivo Šutalo na početku je pozdravio prisutne svećenike, bogoslove i vjernike s posebnim naglaskom na dobrodošlici novome biskupu Paliću. Najprije je iskreno zahvalio dosadašnjem pastiru hercegovačkih biskupija mons. Ratku Periću koji je “ovu Trebinjsku biskupiju vodio na najbolji mogući način dijeleći svete sakramente, a ovu našu trebinjsku katedralu redovito posjećivao, s vjernicima se sastajao i pastirsku riječ upućivao”. Zatim je uputio riječi novom biskupu: “Oče biskupe Petre, mi svećenici Trebinjske biskupije i oni koji su na službi u njoj, danas Vas iskreno pozdravljamo i želimo Božji blagoslov u Vašoj biskupskoj službi. Nastojat ćemo dati sve od sebe kako bismo bratski surađivali i odano služili ovoj drevnoj biskupiji i Vama kao našem pastiru i upravitelju Trebinjske biskupije. Dobro nam došao!” Župnik je također pozdravio i oca Mladena Žulovića, pravoslavnoga svećenika i starješinu sabornoga hrama u Trebinju, kao i Dragoslava Banjka, predsjednika skupštine grada Trebinja.

Biskup je na početku Mise izrazio svoju zahvalnost na riječima dobrodošlice, pozdravio sve prisutne i započeo svetu Misu, a u svojoj je propovijedi naglasio: “Uza sve uloge i zadaće koje tradicija pripisuje sv. Mihovilu, današnja Božja riječ iz knjige Otkrivenja govori nam o ratu na nebu. Rat se vodi između Mihaela i njegovih anđela i Zmaja i njegovih anđela. Trajna je to borba, braćo i sestre, između dobra i zla, između istine i laži, između svjetlosti i tame. U tu smo borbu uključeni i mi svakoga trenutka u našem životu. Zlo je veoma opipljivo oko nas, ponekad nažalost, i u nama. Kada mrzimo i ne poštujemo drugoga i drugačijega; kada se tješimo lažima, a ne tražimo istinu; kada vlastitom ohološću gazimo dostojanstvo drugoga – tada dopuštamo da zlo u tom ratu pobjeđuje.”

Na kraju svete Mise, nakon što se u znak zahvalnosti trojedinome Bogu zajednički zapjevalo “Tebe Boga hvalimo” i nakon što je biskup Palić udijelio Božji blagoslov, don Ivo je kratko predstavio i novoizašli zbornik s naslovom: Trebinjsko-mrkanska biskupija u vrijeme posljednjeg vlastitog biskupa Nikole Ferića (1792.-1819.) i nakon njega.

Izvor: Crkva na kamenu