Dan žalosti u BiH i tuga u posuškom kraju zbog smrti osmero mladih župljana

U cijeloj Bosni i Hercegovini Dan je žalosti nakon tragedije u Tribistovu kod Posušja gdje je osmero mladih, rođenih 2001. godine, izgubilo živote u novogodišnjoj noći najvjerojatnije od gušenja plinom.
Iznenadna smrt koja je u novogodišnjoj noći na početku 2021. godine iznenada zatekla šestero mladih župljana iz župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu i dvoje župljana župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju (Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Stipe Pavković, Marija Pavković, Mia Soldo, Mirela Rezo i Stjepan Jukić) ispunile su velikom tugom sve stanovnike ne samo spomenutih župa nego i cijelog kraja, cijele zemlje i šire.
Župnik u Rakitnu fra Marinko Leko vidno potresen kazao je da njegovih šestero mladih župljana, koji su izgubili život, dolaze iz dobrih kršćanskih obitelji koje imaju troje ili četvero, a jedna i šestero djece. Istaknuo je da su ti mladi, od kojih je većina maturirala prošle godine, ostali povezani i sa svojom župom i međusobno.
Župnik u Posušju fra Mladen Vukšić tijekom večernjeg euharistijskog slavlja 1. siječnja u župnoj crkvi pozvao je sve na molitvu za te mlade koji su iznenada izgubili život. Kazao je da je među vjernicima vladala neobična tišina i muk zbog smrti četiri djevojke i četvorice mladića. Spomenuo je i da petoro od njih i osobno dobro poznaje jer su dolazili na vjeronauk za mlade u Posušju.
Upaljena svijeća i imena stradalih djevojaka i mladića osvijetlili su u petak navečer 1. siječnja Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Zbog nesretnog događa proglašeni su dani žalosti u BiH, FBiH i ŽZH.
Na Trgu hrvatskih branitelja okupili su se 1. siječnja navečer brojni Posušani koji su zapalili svijeće i odali počast svojim tragično preminulim mladim sugrađanima.
Posušani su palili svijeće, zajednički molili i plakali. “Nitko nije ostao ravnodušan na sve prizore koji potresaju iz minute u minutu, iz sekunde u sekunde. Svi mi zapravo nismo ni svjesni što se dogodilo i nekako tinja nada da ćemo se uskoro probuditi iz ovog ružnog sna, iz ove noćne more”, ističu njihovi sugrađani.
Danas, 3. siječnja, na vječni će počinak biti ispraćeni Mirela Rezo i Stjepan Jukić u Posušju, a sutra, 4. siječnja, bit će posljednji ispraćaj za šest djevojaka i mladića iz Rakitna. Sprovodni obredi počinju u 12 sati ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu za pokojne Ivana Miličevića, Stipu Romića, Žanu Pavković, Miu Soldo, Stipu Pavkovića i Marija Pavković, a predvodit će ih mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

Izvor: Crkva na kamenu