Dani Srca Isusova u Bijelom Polju

BIJELO POLJE – Bijelo Polje proslavilo je svoga zaštitnika Presveto Srce Isusovo, 7. lipnja 2024., koji je patron župe. Za ovaj veliki bjelopoljski blagdan Bijelo Polje se pripremalo više dana, a bliža priprava za Srce Isusovo bila je trodnevnica u župi, pobožnost Srcu Isusovu i sveta Misa koju su predvodili biskup i svećenici gosti, a pod svetom Misama pjevali zborovi gosti i domaći. Prvu večer trodnevnice imao je i otvorio “Dane Srca Isusova u Bijelom Polju” mjesni biskup Petar Palić, pjevao je Zbor mladih bjelopoljske župe, pod svetom Misom bio je blagoslov mladih. Drugu večer, don Ivan Aničić, župni vikar župe Dračevo, pjevao je Dječji zbor bjelopoljske župe. Pod ovom svetom Misom bio je blagoslov djece iz Vrtića “Sv. Klara” Bijelo Polje, ali i sve djece iz župe s njihovim roditeljima. Treću večer, don Gordan Božić, župnik župe Stolac, pjevao je  Zbor “Mladi” stolačke župe, pod svetom Misom bio je blagoslov bračnih parova. Svaku večer crkva je bila dupkom puna i dvorište oko crkve, ispovijedalo je više svećenika, pa se bjelopoljski puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Srce Isusovo.
Prvu večer Trodnevnice, 4. lipnja poslije sv. Mise, u 20,00 sati organizirana je na Igralištu poviše župne crkve „Večer Folklora“, u kojoj je sudjelovalo 10 Društava i Klapa: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar; HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Šokadija“ Budrovci-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Katedrala“ Mostar; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja i Klapa „Trs“ Mostar. Sva ova društva su na Igralištu u blizini župne crkve u Bijelom Polju, pred silnim mnoštvom ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupila je grupa „Millenium band“, koja je svojim skladnim pjevanjem oduševila okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet na radost svega okupljenog puka.
Na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova, 7. lipnja u 18,00 sati vjerni  puk, kojega je bilo više stotina, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Rokom Đonlešajem, nadbiskupom barskim, apostolskim upraviteljem kotorskim i primasom Srbije, koji je predvodio misno slavlje uz 10-ak svećenika koncelebranata. Pod sv. Misom pjevao je mješoviti Veliki župni zbor. Na početku obreda nadbiskup je ispred kipa Srca Isusova, u blizini Vanjskog oltara, izmolio posvetnu molitvu i tako posvetio Srcu Isusovu sav nazočni puk Božji i čitavu bjelopoljsku župu, te blagoslovio sve obitelji, vozače i vozila. Poslije molitve i blagoslova, na početku sv. Mise sve je nazočne pozdravio bjelopoljski župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio nadbiskupa predvoditelja, zahvalio mu što je otprve prihvatio poziv, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, te naglasio kako mu je bio na Mladoj Misi u Veleži na Kosovu 1987., a mladi su biskupu predali umjetničku sliku „Bjelopoljska župna crkva“ akril na platnu, rad akad. slikara Ernesta Markote, zatim je župnik pozdravio sve svećenike, časne sestre, hrvatske branitelje, predstavnike medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, zahvalio župniku na pozivu, te pozvao narod na kajanje. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju bjelopoljskih slavlja sa župnikom i časnim sestrama iznijeli su mladi iz župe, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadbiskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je nadbiskup naglasio ljubav Srca Isusova prema nama i pozvao na uzvratnu našu ljubav prema Srcu Isusovu. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio predvoditelju na dolasku i prigodnoj homiliji, zatim svećenicima i svima koji su pomogli na razne načine da danas i ovih dana svima bude lijepo i ugodno.
Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s nadbiskupom s oduševljenjem popratio i u kolo se uključio. U kolu se pred crkvom dogodio jedan ekskluzivan detalj: Naime bjelopoljsko folklorno društvo naučilo je poznatu albansku pjesmu „Oj kupo škon moj rušje ljaljes“, te je nadbiskupu pred svima nazočnima otpjevalo na albanskom jeziku, što je svijet oduševljeno dugim pljeskom nagradio, a nadbiskup im čestitao. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Bjelopoljaca na večeru, a župnik je ugostio u župnoj kući nadbiskupa, svećenike i uzvanike. Tako su Dani Srca Isusova u Bijelom Polju završili na opće zadovoljstvo bjelopoljskog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja. Bogu hvala!

Sudionik slavlja

                                                                                                                                                                                                

Izvor: Crkva na kamenu