Dobrota, istina, divota!

Foto: Grude online

GORICA-SOVIĆI – Župa Gorica s dodatkom Sovići, u Grudskom dekanatu, da se razlikuje od župe Gorica s dodatkom Struge, u Čapljinskom dekanatu, proslavila je svoj „blagdan“, kako je istaknuo župnik fra Stipe Marković na svršetku sv. Mise, zakazane u subotu, 27. svibnja 2017. u 10.00 sati. Blagdan zbog sakramenta sv. krizme, koji je podijelio biskup Ratko Perić kandidatima kojih je bilo devedeset i troje, i to iz osmoga osmogodišnje i prvoga razreda srednjih škola. Pa i jest pravi blagdan! Nema jednoga dana godini u kojem bi se krstilo devedeset i troje djece! Nema jednoga dana u kojem bi se vjenčalo devedeset i troje parova, nema dana kada bi se zaredilo toliko đakona ili svećenika u našim krajevima, da spomenemo samo ove sakramente koji se primaju jednom u životu. A krizmanika ima. I još više.

Crkva uređena, okićena, a, što je najljepše, popunjena je vjernicima do posljednjega mjesta i u lađama i na korovima. Krizmanici su s kumovima u prvim klupama, pa roditelji i brojni misari. Župni zbor dobro uvježban. U koncelebraciji su uz biskupa: župnik, župni vikar fra Nikola Spužević, msgr. Ante Brajko i don Marin Skender iz Mostara, župnik iz Šuice fra Mate Logara. Poslije su na čestitke došli iz Grudskoga dekanata, dekan i župnik iz Tihaljine fra Branimir Musa te župnici fra Tomislav Jelić iz Ružića i fra Josip Mioč iz Drinovaca. U župnoj je kući i fra Vinko Mikulić.

Dvije su djevojke krizmanice pred oltarom pozdravile biskupa i spomenule da se danas živi u izazovima, da su se spremali za sv. krizmu više vremena i u školi u crkvi i da izražavaju zahvalnost svima koji su ih dopratili u životu do ovoga sakramenta, u prvom redu roditeljima i svećenicima.

Biskup je u propovijedi, pozivajući mlade na pozorno praćenje, govorio o trima apsolutnim vrijednostima i onoga i ovoga svijeta: o Dobroti, o Istini i Divoti. Ljudi na ovom svijetu nemaju tih kvaliteta, ni pojedinačno ni skupno, u apsolutnu obliku, ali se bore da ih imaju u što većem stupnju. Cjelovit je čovjek kada je istodobno dobar, istinit i skladan.

Tko je dobar? Dobra je ona srednjoškolka koja ide na sv. Misu, redovito se ispovijeda, poslušna roditeljima, ne propušta nijednoga sata u školi, prati i pamti, odgovara na pitanja. Svima u razredu daje „instrukcije“ iz matematike, ne šverca, svi je vole, jer je dobra pa dobra. Nije dobar onaj svećenički ili redovnički kandidat koji se ujutro ne diže na vrijeme, koji prespava jutarnju, preskače sv. Misu, s nekih sati u školi bježi, kada se svi uvečer vraćaju iz grada, on ide u grad… Za njega rektor ne može dati pozitivnu i dobru ocjenu. Nije dobar.

Tko je istinit? Onaj tko istinu voli i zbori. Svagda i svuda. Pred svima: i roditeljima, i učiteljima, i učenicima. Istine se ne boji ni o sebi ni o drugima. Uvijek s ljubavlju prema svima. Istina je najjače oružje i oruđe. Tko se istine drži, istina će ga obraniti i osloboditi. Nema veće pobjede i zadovoljstva u životu.

Tko je divan? Divan, krasan ili fin nije kicoš ili ljepotan koji se hvali svojim perjem na glavi i odijelom na sebi, nego kojemu ljepota izbija iz dobrote i istine. Lijepa je Nazaretska Djevica, lijep je njezin sin Isus, jer je iz njih dobrota i istina osvajala druge. Lijepa je sv. Majka Terezija koja je sva smežurana u licu, lijep je sv. Leopold Bogdan Mandić koji je sav zguren od ispovijedanja i davanja savjeta kroz pedeset godina ispovjedaonice. Ljepota ne dolazi od pudera i bakamljenja, nego od plemenitosti i skladnosti unutrašnjih dobrih misli i želja i vanjskih istinitih djela.

Borimo se da budemo dobri kao što je dobar Otac nebeski koji daje da njegovo sunce jednako grije dobre i zle, i njegova kiša jednako pada i pravednima i nepravednima.

Molimo se da budemo ljubitelji i tvoritelji istine kao što je istinit Sin Božji Isus Krist koji je pun milosti i istine, koji istinom otkupljuje cijelo čovječanstvo.

Nastojmo biti divni poput Duha Svetoga koji daje savršen oblik svakoj materiji i svakomu tijelu, koji nam daje život, dobrotu i istinu, i u kojem živimo, mičemo se i jesmo!

Sveta se krizma odvijala u tišini, samo je mikrofonski odjekivao glas krizmatelja i krizmanika, praćen usrdnom molitvom roditelja da im Duh Sveti okrene djecu pravim životnim putom, da surađuju s darovima Duha Svetoga od mudrosti do bogobojaznosti.

Poslije sv. Mise biskup je sa župnikom otišao u jedne obitelji u Soviće gdje je krizmao jednu djevojku s poteškoćama u razvoju, gdje se okupilo mnogo vjernika, a među njima i rođena njezina sestra, koja je krizmana u crkvi.

Župnik je počastio braću svećenike, a potom je biskup potpisao župne knjige, koje je 24. svibnja pregledao generalni vikar don Željko Majić.

Župnik bi želio predložiti da se sv. krizma dijeli svake godine, ali vidi kako se stalno smanjuje broj krizmanika i prvopričesnika. Ove je godine više pokojnih nego krštenih. Neka nas poteškoće ne umore, a beznađe ne svlada!

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM