Nekrolog

Don Stipe Kordić

Stipe zvani i Stjepan Kordić rođen je u Grljevićima 1. svibnja 1940. od oca Ante i majke Matije, rođene Sopta. Pučku školu počeo u Borajni, filijali župe Grljevići, a završio u Grljevićima. Više razrede osmogodišnje škole počeo u Rumi u Srijemu, a “malu maturu” položio na Širokom Brijegu. Srednju školu pohađao u Dubrovniku u klasičnoj gimnaziji “Ruđer Bošković” i maturirao 1959. godine kao sjemeništarac Dubrovačke biskupije. Teološki studij počeo u Zadru 1959. pa prekinuo zbog dvogodišnjega vojnog roka koji je služio u Derventi 1960.-1962. Nakon toga nastavio teologiju u Zadru, pa završio u Pazinu u Istri 1965.

Za svećenika zaređen u Dubrovniku 27. lipnja 1965.
Toga je dana bilo deset mladomisnika za Dubrovačku biskupiju, devetorica Hercegovaca:
Don Niko Kličan (+2018.)
Don Milan Majić  (+2002.)
Don Slavko Majić
Don Ante Marković
Don Ivan Penava
Don Stjepan Kordić (+2021.)
Don Miljenko Majić (+1988.)
Don Nikola Mioč
Don Mirko Maslać
Don Rafo Šijaković (+1993.)

Don Stipe je Mladu Misu slavio 18. srpnja 1965. u Grljevićima. Mladomisničko geslo: “Da prođem i dolinom smrti, ne bojim se zla, jer me Ti, Gospodine, pratiš” (Ps 23).

Te iste godine, odmah nakon Mlade Mise, dekretiran je za župu Stravču u Konavlima gdje je ostao više od godine dana, do listopada 1966.

Nakon toga premješten je na otok Korčulu u župu Čaru gdje je djelovao od studenoga 1966. do listopada 1970.

Potom ga je biskup premjestio na Pelješac u Donju Vrućicu i Dubu, gdje je ostao od listopada 1970.  do kolovoza 1976.  U tom je razdoblju kao dekan upravljao Pelješkim dekanatom od  prosinca 1974. godine.

Od godine 1976. preuzeo je i župu Trpanj i Gornju Vrućicu. U Trpnju se nakon popravka župne crkve i kuće brinuo za velik broj ratnih prognanika i izbjeglica sve do oslobođenja Konavala kada je 1992. godine preuzeo župu Čilipe. U Čilipima je sagradio novu župnu kuću, popravio župnu crkvu i kapelice po filijalama. Stara župna kuća u Čilipima bila je spaljena i uništena u agresorskom ratu.

Od prosinca 1999. do kolovoza 2015. vodio je župu Svetoga Spasitelja u Mokošici, gdje je također gradio novu kuću i opremio je potrebnim namještajem. Uredio crkvu i okoliš.

Te 2015. proslavio je Zlatnu Misu u Grljevićima, 15. srpnja. Propovijedao mu je don Stanko Lasić.

Svoju je svećeničku službu obavljao pod upravom petorice biskupa: Pavla Butorca, Severina Perneka, Pavla Žanića (apostolskoga administratora), Želimira Puljića i Mate Uzinića.

Navršivši 75 godina života pošao je u zasluženu mirovinu. I dalje je nastojao pomagati kada su ga župnici pozivali za župne blagdane, a najviše na otoku Korčuli.

Živio je u Svećeničkom domu u Dubrovniku. Objavio je knjigu autobiografskoga karaktera U službi Crkvi i Domovini, Dubrovnik, 2021., 170 stranica.

Preminuo je  29. listopada 2021. Sprovod u Grljevićima 4. studenoga 2021.

Don Stipe je na mladomisničkoj sličici napisao misao vodilju svoga života: “Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer Ti si sa mnom” (Ps 23,4), riječi iz valjda najpjevanijega psalma i u židovstvu i u kršćanstvu: Gospodin je Pastir moj.

Gospodin je Pastir naš i ni u čemu ne oskudijevamo; On je s nama i kada nam na poljanama zelenim daje odmora, i kada nas na vrutke tihane vodi i krijepi dušu našu i kada nas stazama pravim upravlja. Gospodin je s nama i kada trpezu pred nas prostire na oči dušmanima našim. Gospodin je jednako s nama i kada nam puno toga ne ide od ruke: kada se agresori obore na nas da nam otmu polja, njive, vinograde naše; i kada nailazimo na nerazumijevanje i u kući i u društvu.

Gospodin je, napokon, s nama i kada prolazimo Dolinom smrti, ni tada zla se ne bojimo jer On je s nama. I s pouzdanjem se molimo i nadamo da ćemo u Domu Gospodnjem prebivati kroz dane mnoge, tj. kroza svu vječnost.

Don Stipe, Gospodin bio s Tobom u vijeke vjekova!

† R. P.

Izvor: Crkva na kamenu