Druga korizmena nedjelja u Hrasnu

Foto: http://www.hrasno.info

HRASNO – Prijašnjih godina, na Drugu korizmenu nedjelju – Pačistu, u Svetištu bi, na Pokorničkom hodočašću, bilo najviše hodočasnika. Razlog su župe sudionice (Neum, Gradac, Hutovo, Čapljina, Blagaj-Buna), brojni hodočasnici iz drugih župa kao i vremenske prilike koje su nam, tih godina, išle na ruku. Nažalost, ove nedjelje, 25. veljače, nije bilo tako! Iste su župe sudionice ali, nije bilo puno vjernika iz tih župa. Više od polovice hodočasnika činili su župljani ove župe, a i danas je bilo “pješaka hodočasnika” predvođenih, i ovaj put, župnicima Dračeva i Čeljeva, don Vinkom i don Tomislavom. Izgleda da je “Vakulina vremenska prognoza”, o polarnoj hladnoći, sibirskoj zimi, snijegu i ledu, prestrašila vjernike pa se nisu usudili zaputiti na hodočašće. Šteta. A, bila je takva idila u Svetištu! Nekoliko centimetara snijega, sve je bijelo, nije ni previše hladno, a na putu nije bilo nimalo snijega. Netko primijeti, uz žal što je ovako malo hodočasnika, da je u prošlu, Prvu nedjelju, bilo ružnije vrijeme, a bilo je tri puta više hodočasnika! Bilo kako bilo, važno je nastaviti slijed ovih korizmenih hodočašća. Uostalom, u realizaciji ideje Pokorničkih hodočašća i njihovih nakana rečeno je da je bitan sadržaj, molitva i zajedništvo koje se time očituje, a ne broj sudionika iako je, svakako, ljepše kad nas se okupi više. O tome je pisano i u izvješćima prijašnjih godina.
Pobožnost križnoga puta bila je u crkvi, možda bi bilo ljepše uz “bijelu” Gradinu ali, zbog starijih koji bi morali ostati u crkvi, ovako smo odlučili. Župa Neum predvodila je pobožnost križnoga puta, tri župljanke su, naizmjence, čitale uvodni dio uza svaku postaju, s ambona, a župni vikar, don Ante Čarapina preuzeo je najavu postaja i molitveni dio. Od postaje do postaje vjernici su pjevali odgovarajuće strofe “Stala plačuć”.
Nakon završetka križnoga puta bila je mogućnost za svetu ispovijed hodočasnika, a na usluzi je bilo petnaest svećenika: don Ante Čarapina (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Dragan Filipović (Čapljina), don Nikola Menalo i don Ivan Bijakšić (Blagaj-Buna), don Ivan Turudić (Ploče-Tepčići), don Đuro Bender i don Marin Krešić (Gradina), don Damjan Raguž (Rotimlja), don Rajko Marković (Stolac), don Gordan Božić (Domanovići), don Tomislav Ljuban (Čeljevo), don Vinko Raguž (Dračevo) i don Antun Pavlović (Hrasno).
Odmah nakon ispovijedanja započela je sveta Misa. Predvodio je i lijepo propovijedao don Ivan Turudić, a u koncelebraciji su bili don Nedjeljko Krešić, don Ante Čarapina i don Antun Pavlović. Ministranti su bili, i u svetoj Misi i u pobožnosti križnoga puta, iz župe Neum. Liturgijsko pjevanje tijekom svete Mise, kao i uz pobožnost križnoga puta, predvodila je grupa čapljinskih župljana predvođenih župnim vikarom mo don Draganom Filipovićem. Misna čitanja su pročitale župljanke župe Neum, a molitvu vjernika jedan od ministranata. Evanđelje je navijestio don Nedjeljko Krešić.
Uobičajeno, na kraju je župnik i upravitelj Svetišta, najprije, župljanima oglasio župne obavijesti te zahvalio dragom Bogu i na ovom današnjem susretu i zajedništvu u molitvi ponovivši da na vremenske ne/prilike ne možemo mi utjecati. Zahvalio je svim sudionicima ovoga hodočašća kao i svećenicima, osobito predvoditelju misnoga slavlja. U nedjeljnoj slici “bijelog” Svetišta mogla se naslutiti bjelina Isusovih haljina pri preobraženju na gori. Dao Bog da i naša krsna haljina blista tom bjelinom.
Sljedeće nedjelje, prema službenom rasporedu, u Svetištu očekujemo župe Stolac, Gradinu i Ploče-Tepčići. Nadajući se boljim vremenskim prilikama, nadamo se i hodočasnicima iz ove i okolnih župa, “pješacima” i svima koji žele sudjelovati u ovom pokorničkom, korizmenom hodu.
Do sljedećeg susreta Bog bio s vama!

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.hrasno.info