Druga korizmena nedjelja u Hrasnu

Foto: https://hrasno.info/

HRASNO – Želja da se korizmeni, obraćenički hod, ojača i sudjelovanjem u zajedničkom Pokorničkom hodočašću pokazala se u lijepom svijetlu danas, na Drugu korizmenu nedjelju – Pačistu, u Svetištu Kraljice mira u Hrasnu. Obdareni smo lijepim vremenom bez kiše i vjetra pa su se stotine vjernika slile u ovo sveto mjesto. Iz nedjelje u nedjelju sve je više onih koji se usuđuju uputiti pješice na ovo hodočašće. Lijep te hvale i divljenja vrijedan način sudjelovanja u ovome pokornikom činu. Ove nedjelje, prema rasporedu, hodočastile su župe Neum, Gradac, Hutovo, Blagaj-Buna. Doduše, ne znam koliko je bilo i je li uopće bilo župljana iz župe Blagaj-Buna, osim župnikove obitelji. U svakom slučaju, nisu bili svećenici iz te župe. Priključila se župa Potoci, župnik don Josip Galić došao je autobusom s četrdesetak djece u pratnji novozavjetovanih časnih sestara iz Bijelog Polja s. Veronike i s. Damjane. Naravno, bilo je dosta hodočasnika iz ove župe kao i okolnih ali i s drugih strana.
U 15 sati don Domagoj Markić, župni vikar župe Neum, započeo je pobožnost križnoga puta pred spomenikom. Ministranti, iz župa Neum, Hrasno i Čeljevo mijenjali su se u nošenju križa i svijeća. Tekstove postaja križnoga puta čitali su župljani župe Neum, a don Domagoj je zaključivao molitvom. Pjevanje su predvodili, također, župljani župe Neum vođeni s. Danicom Bilić. Vjernici su pobožno molitvom i pjesmom sudjelovali u pobožnosti koja je, uobičajeno, završila pred kipom Kraljice mira na Gradini. Najavljena je mogućnost svete ispovijedi, svećenici su pozvani zauzeti mjesta za ispovijedanje, a silazak s Gradine praćen je pjevanjem Gospina plača.
Na raspolaganju za svetu ispovijed bili su svećenici: don Domagoj Markić (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Rajko Marković (Stolac), don Pero Pavlović (Rotimlja i Stjepan Krst), don Mile Vidić (Prenj), don Đuro Bender (Gradina), don Bernard Marijanović (Ravno i Trebinja), don Vinko Raguž (Dračevo), don Josip Galić (Potoci), don Drago Bevanda (Gorica-Struge). Na pobožnosti križnoga puta bili su i don Tomislav Ljuban (Čeljevo) i đakon, don Antonio Krešić (Čapljina). Župnik, don Antun Pavlović pripremao je potrebno za slavlje svete Mise. I ove nedjelje, za vrijeme ispovijedanja, u crkvi je obavljana pobožnost koju je predvodio don Ivan Bijakšić (sv. Matej – Mostar).
Slavlje svete Mise uslijedilo je nakon ispovijedanja. Predvoditelj misnoga slavlja i propovjednik don Pero Pavlović prigodnim je riječima vjernicima nastojao približiti događaj preobraženja usporedivši današnji dolazak u Svetište uspinjanju i silasku s Gore preobraženja. Ministranti su isti kao i na pobožnosti križnoga puta. Misna čitanja pročitali su župljani župe Neum, molitvu vjernika don Domagoj Markić, a evanđelje je navijestio don Nedjeljko Krešić. Pjevanje za vrijeme svete Mise predvodio je župni zbor župe Neum.
Zahvalivši Bogu, na kraju svete Mise, i podijelivši radost zbog ovoga lijepog i korisnog zajedništva u pobožnosti i Euharistiji, župnik i upravitelj Svetišta zahvalio je i sudionicima ovoga zajedništva kao i svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu ispovijed i u koncelebraciji. Uputivši, uz oglase, nekoliko riječi župljanima ove župe, izrazio je nadu u lijepe susrete i narednih nedjelja.
Sljedeće nedjelje, treće korizmne, po službenom rasporedu, hodočasnički dolaze u Svetište župe Stolac, Rotimlja, Stjepan Krst, Gradina i Ploče-Tepčići. Ako Bog da, bit ću tu i drugih hodočasnika iz ove i drugih župa.
Do narednoga susreta!
Bog bio s vama!

 

 

Izvor: Crkva na kamenu/https://hrasno.info/