Druga korizmena nedjelja u Hrasnu

Foto: https://hrasno.info/

Za razliku od prošlogodišnje druge korizmene nedjelje, koje se sjećamo kao snježne i hladne, zbog čega je bilo malo hodočasnika, ovogodišnja, druga korizmena nedjelja – Pačista, 17. ožujka, bila je potpuna suprotnost. Vrijeme je vrlo lijepo, sunce sja, malo ima vjetra, a mnoštvo je hodočasnika u Svetištu. Jedna je promjena kad su u pitanju župe koje hodočaste. Naime, župa Čapljina i mostarske župe (bile su i prošle korizme na hodočašću!) zamijenili su nedjelje hodočašćenja tako da su danas bile mostarske župe, a čapljinska će doći u četvrtu korizmenu nedjelju. Hodočastile su, po rasporedu, župe Trebinjsko-mrkanske biskupije: Neum, Gradac i Hutovo te župa Blagaj-Buna i mostarske župe (dva autobusa župâ Cim-Ilići, sv. Toma i Katedrala te dva autobusa krizmanika iz župe sv. Ivana) iz Mostarsko-duvanjske biskupije. Zahvaljujući lijepom vremenu, i danas je bio veliki broj onih koji su hodočastili pješice. Ne usuđujem se govoriti o broju hodočasnika, a ni ranije nismo “brojali” jer je na prvom mjestu ono što se događa pri ovim hodočašćima, a ne broj sudionika. U svakom slučaju, danas je u Svetištu bilo predivno.
Uobičajeno, pobožnost križnog puta započeli smo pred spomenikom žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća. Pobožnost je predvodio don Ante Čarapina, župni vikar župe Neum. Tekstove uz postaje križnoga puta čitali su krizmanici iz neumske župe, a pjevanje “Stala plačuć” predvodila je č. s. Danica iz župe Neum. Pobožno prateći pobožnost, hodočasnici su hodili uz Gradinu do kipa Kraljice mira gdje je izmoljena završna molitva. Koliko je bilo hodočasnika, možda najbolje pokazuje slika gdje su zadnji, u povorci uz postaje križnog puta, bili kod druge postaje kad su se prvi počeli spuštati niz Gradinu. Svi su željeli proći cijeli put uz Gradinu uz postaje križnoga puta. Dok su se hodočasnici spuštali niz Gradinu, “Gospin plač” je pjevan vođen sestrom Danicom i pjevačima iz Neuma.
Uslijedila je mogućnost za svetu ispovijed. Na raspolaganju je bilo mnogo svećenika: don Ivica Puljić i don Ante Čarapina (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Ivan Kordić (Čapljina), don Nikola Menalo i don Ivan Bijakšić (Blagaj-Buna), don Bernard Marijanović (Ravno – Trebinja), don Đuro Bender i don Josip Radoš (Gradina), don Ivan Perić (Cim – Ilići), don Damir Pažin (sv. Ivan, Mostar), don Davor Berezovski (Katedrala, Mostar), don Rajko Marković (Stolac), don Gordan Božić (Domanovići), don Ivo Šutalo (Trebinje), don Vinko Raguž (Dračevo), don Milenko Krešić (profesor, Sarajevo) i don Antun Pavlović (Hrasno). Za vrijeme ispovijedanja u crkvi je bila pobožnost koju je predvodio don Ivan Bijakšić. Nakon nešto više od pola sata završilo je ispovijedanje.
Nakon ispovijedanja slavljena je sveta Misa. Predvoditelj i propovjednik bio je don Rajko Marković koji je vrlo zanimljivo govorio o Isusovu i našem preobraženju, a u koncelebraciji su bili don Nedjeljko Krešić, don Ivica Puljić, don Davor Berezovski, don Milenko Krešić i don Antun Pavlović. Ministranti su bili, i u svetoj Misi i u pobožnosti križnog puta, iz župe Neum. Liturgijsko pjevanje u svetoj Misi predvodio je župni zbor iz Mostara (Cim – Ilići), predvođen don Ivanom Perićem. Misna čitanja i molitvu vjernika pročitali su svećenici: don Davor, don Milenko i don Antun. Evanđelje je navijestio don Nedjeljko Krešić.
Na kraju svete Mise, župnik i upravitelj Svetišta don Antun ponudio je župljanima listić sa župnim oglasima te podijelio radost ovoga dana s nazočnima. Zahvalio je dragom Bogu na ovom susretu i euharistijskom i molitvenom zajedništvu te na lijepom vremenu. Zahvalio je i svim sudionicima ovoga hodočašća.
Sljedeće nedjelje, treće korizmene, po službenom rasporedu, hodočaste župe Stolac, Rotimlja, Stjepan Krst, Gradina i Ploče-Tepčići. Nadati se i brojnim hodočasnicima iz drugih župa kao i onima koji će hodočastiti pješice.
Do narednog susreta! Bog bio s vama!

Izvor: Crkva na kamenu/hrasno.info