Druga krizma u crkvi Dobroga Pastira

Foto: Viki Zelić

MOSTAR – Prošle 2015. godine 64 krizmanika i krizmanice u crkvi Dobroga Pastira, a ove godine 34, od kojih se troje prijavilo za sv. krizmu u Gorancima, prema dogovoru samih župnika. U svim dosadašnjim ovogodišnjim krizmama bio je manji broj kandidata nego lanjske godine.

Župnik don Ivan Perić upravlja dvjema župama: Sv. Luke i Sv. Marka. A „župna“ crkva Dobroga Pastira nalazi se po prilici na granici dviju župa i na duhovno je raspolaganje objema. A svojim izgledom i skladom crkva daje pečat i Cimu sv. Marka i Ilićima sv. Luke. Sveta je potvrda zakazana u 16.00 sati u nedjelju, 24. travnja, uoči svetkovine sv. Marka, cimljanskoga.

Jedna krizmanica u ime svojih vršnjaka izgovara dobro pripremljen pozdrav biskupu Ratku, a dvojica krizmanika daruju mu sliku milosrdnoga Isusa. Potom pozdravne riječi u ime obiju župa upućuje župnik don Ivan. Crkva je puna vjernika, ima ih i na koru.

Biskup se u homiliji zadržao na tumačenju pojma kraljevstvo nebesko u apostolskoj rečenici Barnabe i Pavla: Kroz mnoge nam je nevolje ući u kraljevstvo Božje, kako smo čuli u prvom čitanju, odlomku Djela apostolskih (14,22).

Što je to kraljevstvo nebesko? – U drugom čitanju knjige Otkrivenja krizmanik je pročitao: “oni će biti narod njegov, a on će biti Bog s njima. I otrt će im svaku suzu s očiju, te smrti više ne će biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više ne će biti jer – prijašnje uminu” (21,3-4). Ovdje je na zemlji nevolja: suza i tuga, jauk i bol, osobito smrt. Toga nema u kraljevstvu Božjem.

Nevolje nas neizbježno prate u životu. Nevolje svake vrste. Ali ništa zato. Jer “sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama” (Rim 8,18). Patnje junački podnesene, prihvaćene kao iz Božje ruke.

Što je to “slava”? I to tumači sv. Pavao, ali opet više govori što slava nije negoli što jest: „Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube“ (1 Kor 2,9). Pa što je to? – Kako ću ti protumačiti kada ljudsko oko nije vidjelo, ni uho čulo, ni srce osjetilo! Mi nemamo riječi za tu božansku stvarnost. Zato vjerujemo.

A Gospodin Isus to prikazuje jednom riječju: radost! “Uđi u radost Gospodara svoga” (Mt 25,21.23). Radost nakon čestito obavljena posla na zemlji, nakon razborito upotrijebljenih talenata i dvostruko stečenih novih talenata. A znamo što je radost, koliko god bila prolazna na ovome svijetu i stalno se izmjenjivala s tugom i žalošću.

Radost je i ova svečanost večeras kada mladi potvrđuju katoličku vjeru koju su im roditelji na krštenju prenijeli i u njihovo ime govorili.

Radost je slaviti sv. Misu u ovoj crkvi koja se čekala više od pedeset godina da bude sagrađena na ovom crkvenom zemljištu.

Radost je osobito ova sv. krizma sa svojim darovima mudrosti i razbora, znanja i savjeta, jakosti, pobožnosti i bogobojaznosti.

Radost je ova pastoralna povezanost dviju župa dvojice evanđelista, sv. Marka i sv. Luke, u velebnoj crkvi Dobroga Pastira.

Radost je što se župe svakim danom pastoralno, liturgijski, sakramentno sve više normaliziraju, unatoč “mnogim nevoljama”.

Župnik je čitao imena krizmanika, tajnik je don Marin držao sv. ulje i mikrofon da se čuje krizmanički odgovor, a biskup je krizmenim uljem utiskivao u čelo sakramentni pečat Duhova dara.

* * *

 

Prema župnikovu izvješću početkom prošloga siječnja:

Župa sv. Marka imala je lanjske godine vjernika: 3.000; prvopričesnika: 6; sprovoda 8; vjenčanja: 16; krizmanika: 31; krštenja: 36.

Župa sv. Luke imala je vjernika: 2.500, sprovoda: 1; prvopričesnika: 2; vjenčanja: 3; krštenika: 33; krizmanika: 31.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM