Drži se Isusa i njegova puta!

Foto: Cnak

ČAPLJINA – Na uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017., sveta krizma u Čapljini, u Pastoralnom centru. Trideset kandidatica i dvadeset i četiri kandidata – vjeronaučno je pripremao don Ivan Kordić, župnik, a don Dragan Filipović, glazbeno i pijevno. I toliko kumova i kuma, i dvostruko više roditelja i mnoštvo drugih vjernika ispunili su veliku liturgijsku dvoranu. Za uvodni pozdrav biskupu Ratku javi se dvoje krizmanika, i to svojim riječima: izvorno, izgovorno i naizmjenično. I buketom proljetnoga cvijeća.

Matea: „Preuzvišeni oče biskupe!

Dobrodošli u našu župu Čapljinu! Prepuni radosti i ushićenja pozdravljamo Vas u ime nas, 54 krizmanika! Svakim danom i vjeronaukom, molitvom i svetom Misom uviđali smo sve više kako se približavamo velikomu danu, danu kada ćemo, napokon, čiste duše i otvorena srca primiti sakrament potvrde, Duha Svetoga, Njegovih sedam darova.

Matej: Ne želimo postati oni koji, nakon ovoga sakramenta, prestaju ići na svetu Misu i udaljuju se od Crkve, već želimo još danas stvoriti nit kojom ćemo se samo jače vezati za Boga i zauvijek ostati u Njegovoj prisutnosti. Nastojat ćemo surađivati s Duhom Svetim i sa svim se ljudima izdizati iznad onoga lošega i ružnoga u našim životima. Neka Božja svjetlost kroz nas prodire u svijet i otvara putove i nama i drugima.

Matea: Od danas, kada postajemo crkveno punoljetni, ustrajat ćemo još i više u vjeri u našega Trojedinog Boga, u ljubavi za svakoga čovjeka i u ufanju da nikada ne ćemo ostati sami. Neka od sada naš život pođe samo u smjeru luke vječnoga spasenja, neka svako naše djelo pokaže da je Duh Sveti s nama, da smo Božja djeca.

Matej: Danas s Vama, oče biskupe, molimo da se darovi Duha Svetoga izliju na sve nas, i prate nas na svim stazama kojima pođemo. I zato Vas molimo, udijelite nam pečat dara Duha Svetoga i uvedite nas u ovo Misno krizmeno slavlje

Matea: Dobro nam došli!“

Zahvaljujući na riječima, Biskup je rekao da će i Evanđelje biti po sv. Mateju, a ako vi krizmanici ispunite i polovicu ovoga što ste ovdje obećali, bit ćete zapaženi pronositelji Očeve i Isusove darovne milosti – Duha Svetoga u župi i svijetu.

Krizmanici su bili zaduženi za biblijska čitanja i za molitve vjernika.

U propovijedi Biskup je naveo tri apostolska primjera:

Prvi je primjer Jude Iškariotskoga, apostol, kojega je Isus osobno izabrao da ga spasi i da s pomoću njega spašava i druge. On se prometnuo u apostatu, pohlepnika za novcem, mućkaroša, izdajnika, otpadnika. I kada je vidio da je izgubio doslovno sve, tj. ljudsko dostojanstvo – jer kada to izgubiš, ništa ti drugo ne preostaje! – tragično je završio na vješalima.

Drugi je apostol Šimun Petar, kojega je Isus osobno izabrao da ga spasi i da s pomoću njega, kao svoga osobnog namjesnika na zemlji, spašava i druge. Petar je u jednom momentu pokazao svu slabost ljudske naravi,  nesvjedočenje i nijekanje Isusa pred sluškinjama, a došao u dvor da svjedoči. Svjedočiti valja ondje gdje se od tebe traži, a ne gdje ti i kako ti misliš.

Treći je primjer apostol Ivan, evanđelist, ljubljeni učenik, koji je svjedok, očevidac, nije progovorio nijedne riječi, ali jest vjerno slijedio Isusa na njegovim postajama, i veličanstveno zapisao što je vidio. I njegovo je svjedočanstvo istinito. A Isus ga je najbolje počastio i pohvalio kada je njemu – a preko njega i svima nama – dao svoju majku za majku, a njega – i preko njega sve nas – dao svojoj majci za sina odnosno za njezinu duhovnu djecu.

Krizmanici! Kojega biste vi od ove trojice apostola željeli slijediti?

– Ivana apostola!

Onda se poput sv. Ivana držite Isusa i Isusova Duha da vas prati i pomogne na vašem životnom putu.

U koncelebraciji su sudjelovali župnici Čapljinskoga dekanata, a ostali okolni župnici došli su čestitati župniku i župi na slavlju sv. krizme.

Iz župe su dva biskupijska sjemeništarca Ivan i Luka te četiri bogoslova: dijecezanski Goran, salezijanski Marko i franjevački Ivan i Nikola. I Anamarija u klarisama.

Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu!

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM