Duh je onaj koji oživljuje

Foto: KIUM

POTOCI – Župa Presvetoga Srca Isusova u Potocima – Bijelo Polje, sjeverna vrata Mostara, u subotu, 6. svibnja 2017., svečano je proslavila sakrament sv. potvrde. Župnik don Josip Galić biskupovu je izaslaniku, generalnom vikaru don Željku Majiću, predstavio 25 krizmanika i krizmanica, polaznika osmoga osnovne i prvoga razreda srednje škole. U koncelebraciji, uza župnika don Josipa, sudjelovao je i katedralni župnik i dekan msgr. Luka Pavlović te don Marin Skender, biskupov tajnik, rodom iz ove župe.

Na početku misnoga slavlja krizmatelja, svećenike, roditelje, kumove, rodbinu i vjerničku zajednicu koja je ispunila župnu crkvu pozdravila je jedna krizmanica u pratnji krizmanika i krizmanice koji su u znak dobrodošlice krizmatelju uručili buket cvijeća i umjetničku fotografiju grobnih spomenika – stećaka iz Hum-Lišana, koja svjedoče o vjekovnoj ukorijenjenosti Crkve na ovim prostorima, o čemu je u pozdravu govorio i župnik don Josip.

Misno je čitanje pročitao krizmanik Tomislav Čarapina, pripravnik na svećeništvo iz ove župe koji se nalazi u sjemeništu u Travniku i učenik prvoga razreda gimnazije u Travniku. Molitveni zazivi vjernika pripali su krizmanicima kao i prinos darova, tako da su u ovom slavlju aktivno sudjelovali svi krizmanici i krizmanice. Veliki župni zbor pod ravnanjem s. Bibijane, poštujući liturgijske odredbe, ali i velikom uvježbanošću, dao je poseban i vrijedan prinos ovomu slavlju.

U propovijedi, koju je oslonio na ulomak iz Evanđelja od dana (Iv 6,60-69), propovjednik je na poseban način naglasio ulogu Duha Svetoga u životu svakoga vjernika pa onda i krizmanika. To je posebno potrebno znati i stalno imati na umu u ovom materijalističkom svijetu koji naglaskom i nasrtajem na tijelo nastoji osloboditi čovjeka od svega duhovnoga. A „osloboditi“ čovjeka od duhovnoga – Duha Božjega koji prebiva u tijelu, tom „hramu Duha“ – znači osuditi ga na smrt. Ta ne kažemo li da je čovjek umro kada Duh iz njega iziđe – kada izdahne.

Misnim blagoslovom i zajedničkom fotografijom završila je ova sv. misna i krizmena svečanost sa žarkom molitvom da darovi Duha i vjernička – krizmanička suradnja pridonesu da ova župa iz dana u dan u Duhu raste i kvalitetno se širi, da dadne vrijednih novih duhovnih zvanja, kako ne bismo doživjeli da se u nekoj budućnosti preko fotografija i drugih zapisa pronalaze tragovi i sa sjetom govori o nekada živoj katoličkoj zajednici ove župe.

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM