Duhovna obnova animatora – Ora et labora

Foto: http://www.mladicentar.org

SARAJEVO – Tijekom protekloga vikenda, od 7. do 9. prosinca, u prostorijama Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je duhovna obnova animatora. Obnovi je prisustvovalo 50-ak animatora iz župa Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarske biskupije, koji su tijekom prethodnih godina prošli kroz program Škole animatora “Mladi za mlade” te sudjelovali u četiri temeljne formacije i specijalizaciji ili su u ovoj godini sudionici programa.
Budući da je poziv animatora poziv na služenje kojega nije moguće ostvariti bez osobnoga rasta u vjeri i da je animator djece i mladih u župi prije svega svjedok vjere, ova duhovna obnova osmišljena je kao susret animatora s Onime u kome trebamo gledati uzor i crpiti snagu za rad i djelovanje, i uvijek iznova se ohrabrivati i posvješćivati sebi važnost i blagoslov koji nam je povjeren kroz animatorsko poslanje koje živimo.
Tijekom duhovne obnove, predvoditelj, don Mladen Šutalo, župnik župe Svetoga Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru, kroz kateheze razgovarao je s mladima o važnosti njihova poziva, važnosti molitve u životu animatora te življenja sakramentalnoga života, pri čemu se, u prvom dijelu programa, posebno osvrnuo na shvaćanje važnosti svete Mise kao obnavljanja žrtve Našega Gospodina na Križu. Promatrali smo i razgovarali i o kršćanskim svjedocima vjere koji su svojim životom prikazivali puninu vjere te razmišljali o vlastitom svjedočanstvu i tome koliko i kako živimo svoju vjeru. Tijekom druge kateheze, don Mladen je stavio naglasak na kršćanske krjeposti i važnost težnje i rada na njihovu razvoju i življenju u životu, posebno kod kršćanskih animatora.
U poslijepodnevnom dijelu programa u subotu don Mladen je predvodio ispit savjesti i uvodno predavanje o važnosti sakramenta ispovijedi koji nam uvijek iznova nudi priliku za poboljšanje i ispravljanje učinjenoga, za produbljivanje prijateljstva s Bogom. Prije slavljenja svete Mise animatori su imali priliku za osobnu ispovijed.
Budući da je 8. prosinca blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, tijekom propovijedi slušali smo o Mariji, bezgrješno začetoj, Majci Crkve, i nalaženju u njoj primjera za nasljedovanje njezina hoda u vjeri, jer animator koji gleda Mariju, vidi u njoj ostvareno u najvećem stupnju ono što i sam treba težiti ostvariti u svome životu.
U nedjelju, 9. prosinca, program duhovne obnove predvodila je sestra Dijana Mlinarić, karmelićanka, koja je s animatorima podijelila svoje osobno svjedočenje vjere, razgovarala s mladima o dvjema važnim temama u djelovanju animatora: prijateljstvu i molitvi, koje trebaju razvijati i ustrajati u njihovom očitovanju i prakticiranju u svojim životima jer su nepresušni izvor ljubavi i snage. Naglasila je važnost nalaženja vremena i prostora u svojim svakodnevicama za susret s Bogom kroz molitvu, za svakodnevni trenutak u kojem ćemo biti “samo On i ja”.
U nedjeljnoj propovijedi don Jakov Kajinić naglasio je važnost poziva na ljubav na koji smo mi kao vjernici pozvani odgovoriti i odgovarati, na koju nas je Krist poučio i za koju nam je dao najbolji primjer. Na kraju zaključio je citatom sv. Ivana od Križa: “U predvečerje svoga života bit ćemo pitani o ljubavi”.
Vjerujemo da će ova duhovna obnova mladim animatorima biti svojevrsno “punjenje baterija”, ohrabrenje za rad prvenstveno na sebi i svome vjerskom životu jer kao kršćani, a posebno kao animatori, pozvani smo odgovoriti na Njegov zahtjev, biti vidljivi svjedoci Isusa Krista promičući kršćanske vrijednosti.

V.G.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.mladicentar.org