Duhovna obnova klerika u došašću

Foto: https://biskupija-mostar.ba/

MOSTAR – U utorak 5. prosinca 2023. godine u Biskupijskom centru u Mostaru održana je duhovna obnova klerika koju su vodili don Nikola Menalo, generalni vikar te fra Josip Vlašić, kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije, proroka u Masnoj Luci-Poljima.
Duhovna obnova započela je molitvom Trećeg časa, nakon koje je generalni vikar don Nikola Menalo pozdravio sve nazočne svećenike koji su se odazvali pozivu na ovu duhovnu obnovu. Po završetku uvodnog pozdrava, uslijedilo je fra Josipovo razmatranje.
U svojem razmatranju zadržao se na dva pojma, a to su sreća i svetost. „Sreća je nešto što traje i povezano je s našim ponašanjem i odnosima s ljudima koji postoje u našem života. Mi ćemo, u kršćanskom smislu, reći da je sreća zapravo radost koja je nadnaravno iskustvo kao plod Duha Svetoga“ naglasio je fra Josip. U završnom dijelu razmatranja, fra Josip je govorio o svetosti koja je Božja osobina ali i cilj našeg, kršćanskog života. „Svetost je usklađenost s Bogom. Vršenje Božje volje, ona se ne postiže nego živi. I zato svetost može biti paradigma kako se na jedan uspješan način, u suživotu s Isusom, ostvaruju i ispunjavaju svoje čovjekove potrebe. To znači neprestani, trajni proces usklađivanja sebe s Isusom, s drugima, s Crkvom i društvom u kojem živimo. Zato možemo reći da je svetost način kako možemo zadovoljavati svoje potrebe i puniti svoje rezervoare zadovoljstva i sreće.“ zaključio je fra Josip.
Drugi dio duhovne obnove započeo je pokorničkim bogoslužjem u kojem je generalni vikar pozvao sve prisutne na ispit savjesti po temama i simbolici četiri adventske svijeće. Nakon ispita savjesti, nazočni su imali priliku za svetu ispovijed nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje.
U prigodnoj homiliji fra Josip je podsjetio sve nazočne na riječi pape Franje koje je uputio više od 700 bogoslova iz cijele Francuske. Sveti otac potaknuo je bogoslove da njeguju, osoban, snažan, živ i autentičan odnos s Isusom, kako bi se suobličili s izazovima i kušnjama na putu i živjeli teške zahtjeve svećeničke savršenosti.
Na koncu mise, generalni vikar, zahvalio se fra Josipu na poticajnim riječima u razmatranju i u homiliji. Duhovna obnova završila se zajedničkim objedom.

Izvor: Crkva na kamenu/https://biskupija-mostar.ba/