Gospa od Zdravlja proslavljena u Neumu

Foto: Crkva na kamenu

NEUM – Blagdan Gospe od Zdravlja, svoje nebeske zaštitnice, vjernici župe Neum svečano su proslavili u utorak, 21. studenoga, svetom Misom u 11 sati. Taj se blagdan u katoličkom kalendaru još slavi kao spomen prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu. Misno slavlje predvodio je don Ivan Perić, župnik i upravitelj Svetišta Presvetoga Srca Isusova u Studencima. U koncelebraciji su uza župnika don Mladena Šutala i biskupskoga vikara za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Antu Luburića bilo je još 13 svećenika. Misu je animirao župni zbor a veliki broj ministranata posluživao je oko oltara. Vjernici koji su dupke ispunili crkvu pobožno su sudjelovali molitvom i pjesmom.
Homiliju je propovjednik don Ivan posvetio zdravlju, duševnom i tjelesnom, te preporučio vjernicima da se utječu u zagovor Gospi kako bi im izmolila ponajprije duhovno zdravlje, i ne samo njihovo nego i duhovno zdravlje ove župe, duhovno zdravlje naše Crkve koja je Majka, zdravlje svih naših obitelji, zdravlje našega naroda.
Zbog grijeha i bezbožnoga načina života i bezbožnih protunaravnih navika i običaja, koji put i zakona koji se uvlače u naš narod, koji se potiho žele uvući i u krilo Crkve, događa nam se da nas je sve manje, da nas nestaje. I zbog toga je ova naša Herceg-gruda sve više pusta i prazna. Obratimo se i budimo svjesni zbog čega nas je sve manje, utecimo se Bogu i Majci Božjoj koja je utočište, podrška, majčinska ljubav za sve nas.
Na kraju misnoga slavlja sve prisutne pozdravio je župnik don Mladen čestitavši župljanima nebesku zaštitnicu Gospu od Zdravlja i Dan općine Neum.
Za proslavu ovoga blagdana vjernici su se duhovno pripremili kroz veliku trodnevnicu a uoči proslave bila je prilika za svetu ispovijed.

Izvor: Crkva na kamenu