Hodočasnici iz župa Cim i Ilići kod Mostara u posjetu župi Deževice

MOSTAR/DEŽEVICE – U subotu, 19. studenoga, više od pedeset hodočasnika iz župa sv. Marka Cim i sv. Luke Ilići, predvođeni svojim duhovnim pastirom don Ivanom Perićem, župnikom, posjetili su svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama i samo središte župe. U ranim jutarnjim satima, hodočasnici su krenuli iz kršne i kamenite Hercegovine, prema putopisnoj i ponosnoj Bosni. Putem ih je pratila prava jesenska idila, žubor rijeka i šume išarane prirodnim bojama, te su hodočasnici ostali zadivljeni umijećem Božjega stvaralaštva.

Prvo odredište vjernika iz Hercegovine bio je franjevački samostan sv. Duha u Fojnici, gdje su vidjeli prelijepu zbirku povijesnoga bogatstva ovih krajeva, te neprekidnu i čvrstu vjeru ovoga naroda prema Bogu i Kristovoj Crkvi. Nakon obilaska Fojnice, vjernike je dalje put vodio u malenu varoš i svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Župnika don Ivana i hodočasnike pri samom dolasku dočekao je domaći župnik vlč. Marin Marić, koji je izrazio radost i dobrodošlicu svim hodočasnicima. Nakon riječi pozdrava, hodočasnici sa svećenicima uputili su se u svetište sv. Jakova Markijskog, koje je ove jeseni obasuto bojama koje pišu posebnu priču i daju pravi osjećaj smirenosti u samom svetištu.

Župnik Marić, vjernicima je ispričao u kratkim crtama život i djelo sv. Jakova Markijskog, te njegov dolazak i odlazak iz plemenite i ponosne Bosne. Domaći župnik osvrnuo se i na razvoj svetišta, te stalnu tendenciju rasta i velik broj posjeta ovom Svetištu. Nakon župnikovih riječi i kratkoga povijesnog izlaganja, hodočasnici su postavljali zanimljiva pitanja i divili se životu i djelu ovoga sveca. Nakon posjeta svetištu u Deževicama, vjernici iz Hercegovine posjetili su i župnu crkvu Gospe Snježne u Deževicama te radosno u njoj molili i pjevali. Nakon Deževica, skupina hodočasnika krenula je u Sarajevo, gdje su posjetili glavne znamenitosti grada. Vjernici sa svojim župnikom pri povratku iz Sarajeva, navratili su se i u franjevački samostan u Kreševu, gdje su imali prilike vidjeti također veliko povijesno blago koje se nalazi u riznici toga samostana.

Izvor: Crkva na kamenu