Hodočasnici iz župe Kočerin posjetili župu i svetište u Deževicama

KOČERIN/DEŽEVICE – U ranim jutarnjim satima skupina hodočasnika, članova trećega reda sv. Franje i drugi vjernici župe Kočerin, pod vodstvom fra Velimira Mandića, župnoga vikara u Kočerinu, uputili su se u župu i svetište u Deževicama. Iz kršovite Hercegovine, uz pjesmu i molitvu, prva stanica duhovno-studijskoga hodočašća bio je posjet samostanu sv. Katarine u Kreševu. Nakon razgledanja kreševskoga samostanskog blaga, hodočasnici su, prolazeći kroz Kreševo, Kiseljak i Fojnicu, mogli upoznati bogatstvo ovoga dijela Središnje Bosne. Druga postaja hodočašća bila je župa Deževice i Svetište sv. Jakova Markijskog.

Na dolasku hodočasnike je dočekao domaći župnik don Marin Marić, koji im je izrazio dobrodošlicu, ali i radost što su u svoj hodogram po Središnjoj Bosni uvrstili i ovo Bogom dano mjesto. Nakon dobrodošlice hodočasnici su se uputili u Svetište sv. Jakova Markijskog, gdje im je župnik Marić, ispričao povjesni razvoj župe i svetišta, ali i veliku važnu ulogu sv. Jakova Markijskog, koji je boravio na ovim prostorima.

Nakon povratka iz svetišta, hodočasnici su u župnoj crkvi slavili svetu Misu, kojom je predsjedao fra Velimir u koncelebraciji s domaćim župnikom don Marinom. Vjernici iz Kočerina svojim pjevanjem i čitanjem uljepšali su misno slavlje. Poslije euharistijskog slavlja, gosti su izdvojili vrijeme za okrjepu u obližnjem restoranu, a nakon toga uputili su se u obilazak povijesnoga blaga i velike riznice samostana u Fojnicu.        U samostanu u Fojnici, uza stručno vodstvo, hodočasnicu su vidjeli zlata vrijednu povjesnu zbirku, koja priča o povjesti katoličanstava i hrvatstva na ovim prostorima. Iz prelijepe Fojnice zadnje odredište hodočasnicima iz Kočerina bio je samostan sestara Klarisa u Brestovskom, gdje su hodočasnici mogli vidjeti kako život u samostanskoj klauzuri odiše ljepotom i radinošću sestara koje borave u tom samostanu.

Izvor: Crkva na kamenu